Koprska volilna saga

Boris Popovič se še nima namena odpovedati županskemu mandatu, foto: Andraž G

Številne nepravilnosti na koprskih voliščih, tesni volilni izid in že ugotovljene domnevne kršitve so razlog, da bo Boris Popovič vztrajal pri svoji zahtevi o ponovnem štetju glasovnic.

Spomnimo, 2. Decembra sta se v drugem krogu lokalnih volitev za koprski županski stolček pomerila Boris Popovič in Aleš Bržan. Slednji je bil po prejetih glasovnicah iz tujine ter ponovnem štetju na enem izmed volišč potrjen za zmagovalca od občinske volilne komisije. Bržanu naj bi tako dobil 13.921 glasov, Popovič pa 13.904, s čimer je razlika med obema kandidatoma zgolj 17 glasov.

Boris Popovič se bo tako na konstitutivni seji novega koprskega občinskega sveta 21. Decembra ponovno pritožil na odločbo občinske volilne komisije. »Ker je tako majhna razlika in je verjetnost, da se bo ta razlika izničila ali pa povečala, zelo velika« je svojo odločitev komentiral Popovič. Ta je tudi zagotovil, da bo, »če bo po ponovnem štetju on zmagovalec, nemudoma podal odstopno izjavo in zahteval ponovne volitve, in sicer najmanj na enem volišču, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti.«

Z njim se strinja tudi novoizvoljeni župan, »Mislim, da je tako minimalna razlika res problem. Ne bi rad, da je Koper razdeljen.« je situacijo komentiral Bržan ter dodal, da »so v OVK-ju svojo odločitev sprejeli tudi zato, ker je bil medijski pritisk prevelik in so želeli zadevi narediti konec.«

Franci Matoz, Popovičev odvetnik je pojasnil, da se je potrdila domneva, da so volilni odbori verjetno storili napake. »Napake na voliščih so se dogajale. V svojem ugovoru smo dokazali več napak, nekatere je komisija tudi priznala.« je Matoz poudaril že doseženo.

Če Popovič s pritožbo na občinski svet ne uspe, se še vedno lahko pritoži na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. V času do končne odločitve upravnega sodišča bi občino posledično vodil najstarejši občinski svetnik.

Uredništvo