Koprska občina prostovoljnim gasilcem namenila skoraj milijon evrov

Gasilni dom v Babičih bodo obnovili. FOTO: PGD Babiči/Facebook

KOPER – Koprski župan Aleš Bržan je sklenil pogodbe o financiranju prostovoljnih gasilskih organizacij. Občina bo izvajanju gasilske službe namenila 150 tisoč evrov, še dodatnih 753.296 evrov pa za investicije v gasilske domove, opremo in nakup gasilskih vozil.

 

Bržan je z Obalno gasilsko zvezo Koper in desetimi prostovoljnimi gasilskimi društvi, PGD Babiči, PGD Osp, PGD Dekani, PGD Dol, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Krkavče, PGD Movraž, PGD Pobegi-Čežarji in PGD Rakitovec v tem tednu sklenil pogodbe o financiranju navedenih gasilskih organizacij. Koprska občina sicer redni dejavnosti prostovoljnih gasilskih organizacij vsako leto nameni 150 tisoč evrov, bodo pa letos več sredstev namenili naložbam v opremo in gasilske domove.

Začetek obnove gasilskega doma PGD Babiči čez nekaj dni

Za izgradnjo gasilskega doma (GD) PGD Babiči bodo namenili 443.797,25 evra, za prizidek gasilskega doma PGD Hrvatini pa 30 tisočakov. “V okviru rekonstrukcije objekta v Babičih, ki se bo začela v prihodnjih dneh, bo občina zamenjala dotrajano streho, porušila in na novo zgradila obodne in notranje zidove objekta ter odstranila betonsko ploščo, ki razmejuje pritličje s kletjo. V kleti objekta bo na novo uredila dva večnamenska prostora in prostore za hrambo, novo bo tudi stopnišče, ki bo povezovalo vse tri etaže. V pritličju bo uredila garažo za vozni park društva, garderobe, sanitarije s tuši, pralnico, čajno kuhinjo in dvorano, v njem bo svoj prostor našel tudi vetrolov. Na novo bo zgradila mansardo in v njej uredila prostor za komunikacije, druženje in sejno sobo,” sporočajo koprski občinarji.

Občina je v proračunu za leto 2021 30.000 evrov namenila sofinanciranju gradnje prizidka h GD v Hrvatinih, z delom naj bi začeli še letos.

V okviru participativnega proračuna bodo v letošnjem letu obnovljene sanitarije v gasilskem domu PGD Krkavče v vrednosti osem tisoč evrov, za 19.499 bodo v GD PGD Krkavče opremili kuhinjo, v GD PGD Dol pa za sedem tisočakov uredili učilnico.

 

May be an image of na prostem

PGD Osp bo bo dobilo novo vozilo. FOTO: PGD Osp

Nova vozila in oprema

MOK bo v letu 2021 100 tisoč evrov namenila za nakup gasilske zaščitne in reševalne opreme za vseh deset prostovoljnih gasilskih društev, za sofinanciranje nakupa novih gasilskih vozil pa še dodatnih 145 tisoč evrov. Nova vozila bodo letos dobili v PGD Osp, PGD Rakitovec in PGD Pobegi-Čežarji.

Uredništvo/Vir: ekopercapodistria.si