KOPER: Vojni veteran po zaslugi naših bralcev ne živi več v avtu!

Na toplem je in ima streho nad glavo. FOTO: Osebni arhiv

KOPER – Zgodba o 77-letnemu vojnemu veteranu Benediktu Pančurju iz Kopra, ki je v času epidemije živel v trinajst let starem peugeotu, je naletela na velik odziv.

 

Spomnimo, upokojeni gospod je zadnje dneve in noči preživljal v svojem vozilu, potem ko se je konec leta 2019 izselil iz podnajemniške garsonjere v Kopru. Ob tem so mu pošli še vsi življenjski prihranki, zato je prvič v življenju za pomoč pri namestitvi prosil rdeči križ, ki mu je za nekaj tednov uredil posteljo, ki jo je lahko uporabljal od večera do jutra. Januarja je odšel v Španijo, da bi si tam našel delo, prihranil nekaj denarja za najem stanovanja na Obali, v veri, da bo tam lažje, topleje in ceneje. Od tam ga je pregnala izredna situacija, ki jo je sprožila pandemija koronavirusa, vrnil se je v Slovenijo in živel v avtomobilu. Pičle tri dni od objave, pa je žalostna zgodba dobila srečen epilog. Pod svoje okrilje ga je začasno vzela Župnija Izola.

Benedikt nam je povedal, da ima zdaj svojo sobo in sanitarije, zagotovljene ima tople obroke, avtomobil, ki mu je nudil zavetje pred burjo, ki neusmiljeno brije že nekaj dni, pa je tam, kamor spada, na parkirišču. Povedal nam je, da bo 14 dni v strogi izolaciji, da se počuti čudovito in da si je po mesecih težkega življenja močno oddahnil. Poslal nam je fotografijo, na kateri je videti tudi kamin, ob njej pa zapisal, da je tam zelo toplo: ” Priskrbljen sem, do konca izrednega stanja pa bom nekako uspel prihraniti za varščino in najemnino,” nam je po namestitvi sporočil skromni mož, ki so ga zapustili vsi, ampak šele takrat, ko mu je zmanjkalo denarja.

 

Življenje v avtomobilu je zdaj preteklost. FOTO: Primorska24.si

Vojni veteran se bralcem zahvaljuje za vsako dobro misel in razumevanje položaja v katerem se je znašel: “Velika zahvala gre vsem, ki ste mi ponudili roko pomoči, ki sem jo v teh, za nas vse zares težkih časih, še kako potreboval. Srčna hvala in pazite nase,” je sporočil.

V uredništvu portala Primorska24.si se spoštovanim bralcem in dragim bralkam, Župniji Izola, še posebej pa gospe Živi Daneu iz Postojne, ki je iskala toliko časa, dokler za človeka v stiski ni našla najprimernejše namestitve, prav tako iskreno zahvaljujemo. M.K.  

 

Podatki za pomoč Benediktu Pančurju;

Osebni račun, Benedikt Pančur, Verdijeva 10, 6000 Koper (stalno bivanje ima prijavljeno v koprski občinski stavbi), Delavska hranilnica d.d., SI56 6100 0001 8136 825.