Koper osvobojen pločevine, ulice in trge vračajo ljudem

FOTO: MOK

Podobno kot pred leti Titov trg, Semedelska cesta in obalna cesta med Koprom in Izolo bo od ponedeljka, 10. januarja, pločevine osvobojen tudi del mestnega jedra Kopra, do katerega vodi Kidričeva ulica. Koprska občina in krajevna skupnost sta s posebnimi pogoji dostopa, dostave in parkiranja nov prometni in parkirni režim prilagodili potrebam življenja ter dela v mestu, z umikom parkirnih mest pod površje pa omogočili, da prostor znova zadiha s polnimi pljuči. Da bi lahko dostop v mesto tudi po aktivaciji potopnega valja omogočili vsem upravičencem, občina poziva k posredovanju podatkov.

 

Z izgradnjo parkirne hiše Belveder s 462 parkirnimi mesti je občina ustvarila pogoje za tako odločitev, navajajo občinarji, pa tudi, da bo z zmanjšanjem števila avtomobilov manjši vsakodnevni hrup, ki ga ti povzročajo, sprehajanje po ulicah pa bolj varno. Manj prometa pomeni tudi manjšo koncentracijo strupenih izpušnih plinov v ozračju, kar bo izboljšalo kakovost življenja in dela v mestu ter pozitivno vplivalo na zdravje in dobro počutje ljudi, poudarjajo.

Občina in krajevna skupnost sta skupaj zasnovali nov prometni in parkirni režim ter ga prilagodili potrebam življenja in dela v mestu. Veljati bo začel v ponedeljek, 10. januarja. S tem dnem bo del mestnega jedra, ki obsega Kidričevo, Resslovo, Santorijevo, Budičinovo, Kettejevo, Kocjančičevo, Garibaldijevo, Triglavsko, del Čevljarske, Barvarsko, Tumovo, del Župančičeve in Pobočno ulico ter Carpacciov in Muzejski trg, postal območje za pešce z omejenim lokalnim prometom.

Na tem območju dolgotrajno parkiranje ne bo več mogoče, bosta pa še naprej možna dostop za potrebe dostave in kratkotrajno parkiranje do največ 60 minut.

Vir: Ekopercapodistria