KOPER: Ilegalni migranti potrkali na vrata domačinov, ne boste verjeli, kaj so prosili …

V Rakitovcu (na fotografiji) so imeli danes ponoči obisk ilegalnih migrantov. FOTO: Wikipedia

KOPER Po policijskem obvestilu za javnost so danes, ob 2.15, na hišo v vasi Rakitovec pri Kopru potrkali neznanci, ki so se predstavili kot begunci in domačine zaprosili, naj pokličejo policijo in reševalno vozilo. Policisti so takoj prišli na kraj in ugotovili, da gre za štiri državljane Maroka in državljana Libije. Med njimi je bila noseča ženska, tik pred porodom.

 

Vasica Rakitovec, od središča Kopra je oddaljena 24 kilometrov, ima po zadnjih statističnih podatkih 116 prebivalcev in je v pobočju žbevniško-kojniškega pogorja. Cesta, ki prihaja iz Zazida v Rakitovec, vodi v sosednji Brest, ki je že na hrvaški strani in spada v občino Lanišće, v Istrsko županijo.

 

Preko Regijskega centra za obveščanje je bil na kraj napoten zdravnik in reševalna enota. Žensko so oskrbeli že na kraju, zatem pa so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Izola v porodnišnico. Zgodaj zjutraj smo dobili informacijo, da je državljanka Maroka rodila zdravega otroka.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah sploh ni šlo za begunce ampak ilegalne migrante, (med migranti in begunci je velika razlika), ki so v Slovenijo vstopili nezakonito. Po podatkih, ki jih imamo, so vsi, razen novopečene mamice, torej trije državljani Maroka in državljan Libije že zaprosili za mednarodno zaščito oziroma azil. M. K. /PU Koper

 

Po veljavni zakonodaji otrok, ki se rodi v Sloveniji, a so njegovi starši tuji državljani, ne dobi samodejnega državljanstva. Eden od njegovih staršev mora imeti naše državljanstvo.