Koper bo danes zasvetil v modrem

Koper bo zasijal v modrem. FOTO: MOK

Danes zaznamujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu. Akciji Zasveti v modrem, v kateri sodelujejo številne slovenske občine, se je pridružila tudi občina Koper, ki bo v večernih urah v modro obarvala koprski pomol in mestno kopališče.

 

Otroci, mladostni in odrasli z avtizmom, skupaj s svojimi družinami živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina ljudi. Te družine imajo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo. Okolje jih velikokrat spregleda in jih ne vključi v aktivno učenje, življenje in delo.

Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu je varuh človekovih pravic Peter Svetina opozoril na pomanjkanje sistemskih rešitev za osebe z avtizmom. Kot je poudaril, se mora glas oseb z avtizmom krepiti, njihove pravice moramo uresničevati. Ljudje z avtizmom morajo biti videni in vključeni, saj je nujno, da jih družba prepozna kot pomemben del skupnosti, ki lahko prispeva k višji kakovosti življenja vseh nas.

Letošnji svetovni dan zavedanja o avtizmu poteka pod sloganom Lahko se učim, lahko delam. Gre za slogan akcije, ki jo vodi mednarodno združenje Autism Europe, katerega članica je tudi Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije. Ta je sicer pozvala občine po vsej Sloveniji, da z modro barvo osvetlijo svoja mesta. Akciji se je tudi tokrat pridružila koprska občina, v modri barvi bodo danes zažarele svetilke na koprskem pomolu in mestnem kopališču, so sporočili s koprske občine.

Vir: Ekopercapodistria