KOPER: 77-letni vojni veteran živi v avtomobilu

Vse fotografije: Primorska24.si

KOPER – 77-letni Benedikt Pančur, vojni veteran iz Kopra, rojen v Tuhinju, v kritičnem času, ko preži smrtonosen virus in se od vsepovsod vrstijo pozivi naj ostanemo doma, nima kam. Doma nima, zato zadnje dni živi v svojem avtu. Večina je na toplem, vojni veteran pa na sedežu trinajst let starega avtomobila. Ko pade noč in je čas za počitek, zleze v spalno vrečo in zaspi. Pove nam, da ga ja včeraj zeblo.

 

Konec leta 2019 se je po tem, ko je nekaj let preživel v najemniški garsonjeri v središču Kopra, iz nje izselil. A ne zato, ker ne bi plačeval stroškov in najemnine, pokaže nam potrdila, ki pričajo, da je bil reden plačnik, ampak, ker je lastnica stanovanje potrebovala za družinskega člana.

 

 

Pri 77. letih po pomoč na rdeči križ

Prvič v življenju je moral po pomoč v koprsko zavetišče za brezdomce, kjer je ostal približno mesec dni. Posteljo v sobi, ki jo je lahko uporabljal od večera do jutra, potem so sobo zaklenili, je delil s sostanovalci in medtem prihranil za letalsko karto.

6. januarja je odletel na Tenerife. “Življenje tam je mnogo cenejše kot v Sloveniji, poleg tega je toplo, zato sem odšel, da prihranim nekaj denarja, s katerim bi potem v Kopru najel sobo ali garsonjero,” brez trohice samopomilovanja ali pritoževanja pripoveduje gospod, ki si takega življenja prav gotovo ni zaslužil.

“Pandemija me je pregnala iz Španije. Priletel sem z evakuacijskim letalom. Na španskem letališču so me testirali na koronavirus in test je bil negativen, ponovno testiranje je sledilo v Avstriji, tudi ta rezultat je bil negativen,” pravi in doda, da se je potem skoraj do avstrijske meje peljal z vlakom, šel peš čez mejo v Slovenijo, od tam pa ga je dobri človek pripeljal v Koper. Od prihoda domov je nastanjen v avtomobilu.

 

Podatki za pomoč Benediktu Pančurju;

Osebni bančni račun; Benedikt Pančur, Verdijeva 10, 6000 Koper (stalno bivanje ima prijavljeno v koprski občinski stavbi), Delavska hranilnica d.d., SI56 6100 0001 8136 825.

 

Dobil bundo in topli obrok

“Na rdečem križu sem dobil bundo, pokrivalo in obljubo, da bom vsak dan razen vikendov deležen toplega obroka. Postelje zame nimajo,” pravi. “Potreboval bi garsonjero, sobo ali pa le posteljo v baraki ali garaži za čas, dokler ne zberem za varščino. Proti plačilu ali pa v zameno za delo,” pravi veteran, ki ima 345,27 evra pokojnine, varstveni dodatek v višini 189 evrov in denarne pomoči za 77 evrov. “Prosil bom za subvencijo najemnine, a za varščino brez katere te danes ne sprejme nihče, trenutno nimam denarja.”

Veteran, ki je po besedah tistih, ki ga poznajo, pomagal mnogim v stiski, je zdaj, ko so njegovi življenjski prihranki pošli, sam in pozabljen.

 

Tisti, ki veteranu lahko pomagate, nas  lahko kontaktirate tudi na elektronski naslov: [email protected].

 

Za pojasnila smo se obrnili na Območno združenje rdečega križa Koper: “S stisko imenovanega smo se seznanili danes, ko se je (po nekaj mesečni odsotnosti) obrnil na nas. Oskrbeli smo ga z materialno pomočjo. Od ponedeljka do petka pa bo prejemal tudi topel obrok, Seveda bomo aktivno pristopili tudi k iskanju rešitve glede nastanitve, saj se zavedamo njegove ranljivosti in rizičnosti glede morebitne okužbe, ” je povedala strokovna vodja zavetišča, Mojca Klun.

“Naj poudarimo, da so v tem trenutku brezdomci v Sloveniji še bolj ranljivi in stigmatizirani ter prepuščeni življenju na ulici, kar je zaskrbljujoče in seveda ogrožajoče tako za njih kot za širše javno zdravje,”  je dodala Klunova.

Zavetišča polno zasedena

V zavetišču imajo nastanjenih 15 oseb, kapacitete so polno zasedene, nam je povedala vodja zavetišča: “Izvajalci smo z uporabniki v vsakodnevnem stiku. Kljub tveganjem si prizadevamo, da imajo dostop do sanitarij, tople vode, hrane, čajne kuhinje, zaščitnih sredstev. Pri tem ne moremo spregledati dejstva, da morebitna nastanitev novega uporabnika lahko predstavlja tveganje za vse, ki smo vključeni v program.”

Izvajalci programov pomoči  prepuščeni sami sebi

“Žal smo izvajalci v tovrstnih programih bolj ali manj prepuščeni sami sebi, svoji mreži in iznajdljivosti, saj s strani pristojnih nimamo jasnih usmeritev, podpore, niti oskrbe z zaščitnimi sredstvi. Tako kot uporabniki smo v tem trenutku odrinjeni, pozabljeni, stigmatizirani. Vsekakor pa je nedopustno, sploh v času epidemije, da so brezdomci prepuščeni ulici, saj so tempirana bomba za okužbe, ” nam je o težavah, ki jih pestijo povedala Klunova.

“Odgovora na to, kaj bomo storili v primeru okužbe v tem trenutku nimamo, prostorov za samoizolacijo pa sploh ne. Pred nami je veliko izzivov in le upamo lahko, da nas morebitne okužbe pri uporabnikih ali izvajalcih, ne prehitijo, ” je sklenila vodja zavetišča. M. K.