Kopalna sezona odprta tudi v obmorskem parku v Žusterni

Obmorski park. Fotografije: MOK

Ob včerajšnjem odprtju kopalne sezone v novem obmorskem parku pred Žusterno so se obiskovalci brezplačno preizkusili v SUP-anju, vožnji s kajaki in pedalini ter se pomerili v zabavni morski štafeti trojk. Največ navdušenja je požel akrobatski spektakel skupine Dunking Devils, sledil je nastop raperja Boštjana Nipiča Nipkeja s skupino The Nipples.

»Čeprav Koprčanke in Koprčani z morjem živimo, je bil naš stik z njim precej omejen. Z novim parkom smo si morje približali v vseh letnih časih. Popolnoma degradiran in zapuščen del mesta smo spremenili v najlepše urejen košček slovenske obale. In ne bomo se ustavili pri tem,« je ob včerajšnjem odprtju kopalne sezone napovedal koprski župan Aleš Bržan. Naslednji projekt, ki se ga bodo lotili, je celovita prenova in posodobitev sosednjega kopališča Žusterna, do konca prihodnjega mandata pa načrtujejo še na trajnostno in okoljsko odgovoren način urediti obalni del do meje s sosednjo občino.

Ob tem je dejal, da ni dovolj, da le morje približamo ljudem, tudi ljudi moramo približati morju: »Zato sem zelo vesel, da smo uspeli končno pridobiti dovoljenje lastnika zemljišča za postavitev dvigala na Markovec. V tem trenutku pripravljamo projektno nalogo in verjamem, da bomo z izgradnjo dvigala lahko začeli že prihodnje leto

Na novo urejen in ozelenjen obmorski park v Žusterni je ena večjih in pomembnejših naložb, ki jo je občina začela izvajati že v začetku leta 2019. Najprej je premestila obstoječi skalomet v povprečju za 30 metrov od obale in uredila nasip do višine 0,5 metra nad morjem, ki ga je leto kasneje nadvišala do končne kote 2,8 metra in tako zagotovila poplavno varnost. Sledila je dokončna ureditev skalnatega dela obale, kjer je postavila velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovala manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja. V okviru končne ureditve, ki se je sklenila letos, je občina celotno površino ozelenila in zasadila približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice. Skozi zelenico je speljala sprehajalno pot, ki je opremljena z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredila še dodaten prodnati dostop do morja.

Poleg druženja in aktivnega preživljanja prostega časa so obiskovalcem novega parka na voljo tudi brezplačne sanitarije in pestra gostinska ponudba. Poskrbljeno je tudi za varnost, saj sta vse dni v tednu med 9. in 19. uro na območju prisotna dva reševalca iz vode. Od junija v bližnjem centru vodnih športov deluje še Active Koper, ki tudi letos ponuja različne vodne aktivnosti in zabavo za različne generacije uporabnikov.

Vir: Ekopercapodistria