KOMEN: 50 konjev legendarnega alpinista hira brez vode in krme, na Krasu pa suša

Janez Sabolek Foto: Facebook/ Matjaž Chvatal

MALI DOL – V uredništvo smo prejeli fotografije nekaterih konjev društva Venetika, ki ga zastopa Janez Sabolek, nekdanji alpinist in jamar, ki je pred kakšnim desetletjem s svojo čredo konjev pribežal iz Ljubljane v Mali Dol pri Komnu. Prav ljubljanska veterinarska inšpekcija naj bi bila tista, ki je razkrila, da Sabolokovo ravnanje z živalmi še zdaleč ni primerno. Zato se je, trdijo poznavalci razmer, takrat še lastnik črede, Sabolek, ki je konje leta 2012 prepisal na društvo Venetika, katerega zakoniti zastopnik je sam, preselil na Primorsko.

 

Foto: Nadzor terena

Da Sabolek za konje preslabo skrbi je že lep čas poznano tudi tukajšnji veterinarski inšpekciji. Na podlagi odločbe Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so mu decembra 2019 odvzeli 13 konj in enega oslička. 42 jih je ostalo pri njem, a čredi se je pridružil naraščaj, bojda spet šteje okoli petdeset konjev.

 

“Predsednica Društva za zaščito konj, Natalija Nedeljko je po odvzemu konjev  povedala, da so bili v izjemno slabem stanju: sestradani, shujšani in dehidrirani, apatični, imeli so veliko zajedavcev … “

 

Slovenske novice danes poročajo, da je Sabolek po odvzemu štirinajstih živali, za preostalo čredo dobil donacijo večje količine sena in druge krme za konje, ki pa je pošla. Uboge živali so, tako domačini, spet lačne in žejne, dolge dneve in noči privezane, kot je razvidno iz fotografij, celo brez vode. Konji, pišejo obupani občani, hirajo na suši.

Foto: Nadzor terena

Sabolek je po pisanju časnika to, da bi bile živali lačne in žejne zanikal, rekoč “da je hrane dovolj v naravi.” Prav tako je zanikal navedbe, da konje muči in pretepa. Povedal je, da ima trenutno več, kot 20 žrebcev, ki bi jih dal kastrirati, a za to nima denarja.

Občina Komen pojasnjuje, da o neustrezni oskrbi konj, o njihovih pobegih ter posledično ogrožanju varnosti lastnine in oseb na cesti, kot tudi o uničevanju poljščin veliko opozarja. Pozvali so tudi pristojno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, naj pristopi k čimprejšnji rešitvi te problematike, istočasno pa tudi k preveritvi ustreznega nadzora nad Janezom Sabolekom s strani pristojnih inšpekcijskih služb.

Foto: Nadzor terena

Veterinarska inšpekcija? Novinarska vprašanja, da bodo vzeli, kot prijavo, ukrepi pa bodo odvisni od ugotovitev.

Do kdaj tako? Bodo ubogi konji na očeh vseh nas, predvsem pa pristojnih, ki so plačani, da težavo rešijo, zaradi lakote, žeje, morda udarcev, pred ukrepanjem poginili najbolj krute smrti?

M.K.

Foto: Zaslonski posnetek/facebook