Komedija slovenske meje, kot jo dojema Šarec in njegova vlada

Protesti Civilnih iniciativ, ki so od Šarčeve vlade zahtevali ustrezno varovanje slovenske južne in schengenske meje, so dosegli prve ukrepe za boljšo zaščito meje. Predsednik vlade Šarec je na mejo napotil dodatne vojaške okrepitve. Kar 35 vojakov naj bi policistom pomagalo varovati mejo.

Žal pa je število migrantov, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo na območju PU Koper dokazalo, kako komična je ta številka, saj so minuli vikend policisti PU Koper ujeli kar 36 migrantov, za primerjavo z novimi 35. vojaki na celostni slovenski meji. Od teh so 4. že zaprosili za azil, ker pa postopki še potekajo, policisti PU Koper še niso uspeli ugotoviti držav izvora zadnjih ilegalnih prestopnikov slovenske meje.

Goriški policisti poostreno nadzirali mejo

Obmejni nadzor pa so izvajali tudi goriški policisti, ki so na italijansko-slovenski meji aktivirali uporabo visokotehnoloških rešitev za preprečevanje tihotapljenja migrantov. Z napravo, ki je sposobna zaznati utrip človeškega srca migrantov, skritih v predelanih vozilih, so policisti pregledali 67 osebnih in 9 tovornih vozil. Skupno so v vozilih odkrili 180 ljudi, med njima tudi dva Pakistanca, ki sta skušala ilegalno prečkati mejo med Italijo in Slovenijo. Oba migranta so goriški policisti že vrnili slovenskim varnostnim organom.

Uredništvo