Kobilarna Lipica sedaj spomenik državnega pomena

Kobilarna Lipica bo dobila nov zakonski sveženj, foto: lipica.org

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novega zakona o Kobilarni Lipica, s katerim na novo ureja spomeniško varstvo Kobilarne in v prihodnosti lajša umestitev Kobilarne in lipicanskega konja na UNESCO-ov seznam znamenitosti.

Predlog zakona predvideva zakonske rešitve, ki bodo spremenile organiziranost v Kobilarni Lipica z namenom omogočanja lažjih pogojev poslovanja predvsem v segmentu pridobitnih dejavnosti, ki se izvajajo v spomeniškem območju, ki pa bo po novem tudi razglašen za spomenik državnega pomena.

Minister Počivalšek  je ocenil, da gre v novem zakonu za pomemben korak pri razvoju Lipice, Vlada pa je potrditev predloga pospremila z besedami, da novi zakon »V središče ponovno postavlja lipicanskega konja in vse aktivnosti, potrebne za vsestranski razvoj kobilarne.«

Celo individualno jahanje je potrebno napovedati 3 dni vnaprej, foto: lipica.org

Čeprav je Vlada Mira Cerarja že v preteklosti namenjala svojo pozornost Kobilarni Lipica, pa vse nove spremembe zakonodaje samo dodatno birokratsko pogojujejo poslovanje Kobilarne in z njo povezane turistične ponudbe. Tuji turisti pa pogosto po obisku te slovenske znamenitosti hitro naštejejo vse, kar pogrešajo pri obisku take specifične turistične ponudbe, kot je Kobilarna Lipica. Moti jih predvsem nemotiviranost turističnih in gostinskih delavcev, sam ogled farme konjev pa zanje deluje predvsem zelo statično, ogled zunanjih površin hlevov in pašnikov, brez atraktivne ponudbe, ki bi resnično pritegnila njihovo pozornost in spremenila obisk v nepozabno izkušnjo.
Celo samo jahanje konjev je potrebno napovedati tri dni naprej.

Zato v uredništvu menimo, da bolj kot kopico novih zakonov Kobilarna Lipica predvsem potrebuje nov zagon v turistični ponudbi in turistični izkušnji, saj turisti svojim znancem največkrat priporočijo destinacije in znamenitosti, ki jim ostanejo v spominu, kar obisk Kobilarne Lipica vsekakor ni.

Sebastjan J