Knjižnice na plaži bodo odprte vzdolž Obale

Knjižnica na plaži. Fotografija: MOK

Knjižnica Koper, Mestna knjižnica Izola, Mestna knjižnica Piran in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem se s poletjem vračajo na kopališča vseh štirih obalnih občin Koper, Izola, Piran in Ankaran, z odmevnim projektom Knjižnica na plaži. Obiskovalcem slovenskih obmorskih kopališč bodo tako znova pri roki knjige in drugo knjižnično gradivo, pri čemer velja izpostaviti, da lahko knjižnico na plaži brezplačno uporabljajo prav vsi obiskovalci, ne le člani omenjenih knjižnic.

 

Knjižnic na plaži bo letos sedem, bralcem bodo dostopne v Mestnem kopališču Koper, Kopališču Žusterna, na Centralni plaži Portorož, Kopališču Valdoltra v Ankaranu, v Simonovem zalivu in na Mestni plaži Svetilnik v Izoli. Ob letošnjem predsedovanju EU ter v okviru projekta BOOK Europe Readr, pa bo na Mestni plaži Svetilnik postavljena tudi umetniška inštalacija.

V piranski občini so se letos odločili, da bodo Knjižnico na plaži za javnost odprli že 17. junija, medtem ko si boste v ostalih občinah knjige lahko izposodili vse dni v juliju in avgustu, in sicer od 10. do 18. ure, v Arheloškem parku v Simonovem zalivu pa po njihovem uradnem obratovalnem času.

Prav tako se letos odpira nova, osma lokacija knjižnice na plaži, in sicer v Novigradu. Otvoritev bo potekala 1. julija ob 11. uri, v Parku mladih, ki se nahaja poleg Mestne knjižnice Novigrad.

Knjižnica na plaži je namenjena vsem bralkam in bralcem, ki v poletnih mesecih – bolj kot knjižnico – obiskujejo plaže in druge kraje za oddih, pa tudi številnim dopustnikom, ki si (po)letni oddih težko predstavljajo brez dobrega branja. Knjige, ki si jih bodo preko projekta Knjižnica na plaži izposodili popolnoma brezplačno in za nedoločen čas, bodo lahko vrnili v katero koli od sodelujočih knjižnic, vključno s plažo.

Vir: Ekopercapodistria