Kmalu prenovljen Železniški muzej in muzejski vlak

S prihodnjim letom bo vožnja z muzejskim vlakom del ponudbe Železniškega muzeja pri Sv. Andreju

Včeraj so na starem tržaškem kolodvoru kulturni minister Dario Franceschini, deželna predsednica Debora Serracchiani, župan Roberto Dipiazza in pooblaščeni upravitelj Italijanskih železnic Renato Mazzoncini podpisali sporazum o začetku prenovitvenih del Železniškega muzeja pri Sv. Andreju.

Kulturni minister Dario Franceschini, deželna predsednica Debora Serracchiani, župan Roberto Dipiazza in pooblaščeni upravitelj Italijanskih železnic Renato Mazzoncini, foto: Giovanni Montenero

»Prenovitev Železniškega muzeja pri Sv. Andreju se bo začela v roku tridesetih dni od podpisa sporazuma. V prvi fazi bo naložba vredna štiri milijone evrov, ki jih bodo prispevali ministrstvo za kulturo in turizem, Dežela FJK in Italijanske železnice.« so povedali zbrani.

Za enkrat bodo prenovili del muzejske fasade in notranje prostore, po končani prenovitvi v začetku leta 2018 pa nameravajo v muzejsko ponudbo vključiti tudi muzejski vlak, ki bo vozil na tržaškem delu Bohinjske proge. Obiskovalci muzeja bodo namreč z muzejsko vozovnico lahko sedli na muzejski vlak in uživali ob krasnih tržaških vedutah.

Osnovna prenova muzeja bo zaključena v začetku leta 2018.

Deželna predsednica Debora Serracchiani je izpostavila pomembnost projekta za turistični razvoj Trsta, ki za tuje in domače obiskovalce postaja vedno bolj zanimiv.

Zbrani pa so včeraj poleg uradnega podpisa sporazuma o začetku prenovitvenih del, simbolično tudi odprli železniško progo Sv. Andrej – Rocol – Opčine, ki je bila zaradi obnovitvenih del zaprta kar tri leta. Po progi je včeraj tako zapeljal muzejski vlak, na katerem je bila med drugimi tudi številna delegacija iz Rima.

Sebastjan J