Kje pa ste bili Vi rojeni?

Navajanje rojstnega kraja pri plačilu položnic je uvedba EU za zajezitev bančnega kriminala, ki ga v Sloveniji ne primankuje, foto: STA

S koncem Junija je bil marsikateri plačnik položnic na poštnih okencih verjetno zelo presenečen nad vprašanjem iz današnjega naslova, ki mu ga je ob plačilu zastavila uslužbenka. Vprašanje je del novih ukrepov evropske uredbe, ki je v veljavo stopila 26. Junija in ureja identifikacijo plačnikov pri ponudnikih plačilnih storitev. Pošta Slovenije, ki plačilne storitve opravlja v sodelovanju z Novo KBM tako sedaj v skladu z zakonodajo zaslišuje navadne državljane o vseh mogočih osebnih podatkih pri plačilu mesečnih položnic, za katere mnogi državljani komaj naberejo denar čez mesec. Banka, ki za Pošto Slovenija opravlja plačilne storitve, pa se je znašla v središču nove mednarodne afere pranja denarja, katero so tokrat razkrili Italijani.

Interni dokument je razkril pranje denarja v NKBM že leta 2014, foto: ilsole24ore.com

Umazanega denarja se raje ne pere doma. Bolje je zapustiti državne meje in stroga italijanska pravila na tem področju. Pa saj ni treba daleč, takoj za mejo s Slovenijo se namreč lahko zaneseš na Novo Kreditno banko Maribor – banko, ki naj bi jo nekateri italijanski državljani uporabljali za nezakonite transakcije, ki ‘dišijo’ celo po mafiji,” so v promocijo bančnih storitev Nove KBM zapisali pri Il Sole 24 ore ob razkritju novega slovenskega finančnega škandala, ki je bil zaposlenim v Banki Slovenija razkrit že leta 2014 v zaupnem internem dokumentu.
Banka je bila do leta 2015 v 100 % državni lasti, nato je bila prodana poštnemu nabiralniku z imenom Biser Bidco S.a.r.l. v Luxemburgu, v preteklem letu pa je NKBM pričela s postopki spojitve s Poštno banko Slovenije. Za Pošto Slovenije, ki je še vedno v 100 % državni lasti pa banka ekskluzivno opravlja ves plačilni promet.

Slovenija kot druga Švica

NKBM je že druga državna banka vpletena v mednarodni finančni škandal, foto: Nace N

Ob osamosvojitvi so nam politiki obljubljali, da bo Slovenija postala druga Švica. Med 2 sv. vojno so nacisti v švicarskih bankah skrivali od judov naropano zlato in finančno premoženje, saj je bilo to v takrat nevtralni Švici na varnem. Danes Slovenija vse bolj spominja na to Švico. Kot je razkrila Logarjeva preiskovalna komisija, je v letih 2009-2010 prek državne NLB iranski poslovnež Iraj Farrokhzadeh v času najstrožjih EU in mednarodnih sankcij zoper Iran opral iransko milijardo ameriških dolarjev ter prek NLB tudi neposredno financiral islamistično teroristično skupino Hezbollah. Sedaj pa je odjeknila novica o pranju denarja italijanske mafije prek nekdanje državne banke NKBM, ki bo na italijanski strani dobila precej hitrejši in strožji razplet, kot pa v Sloveniji. Če ga bomo pri nas sploh doživeli, saj so bili ti raboti v takratni državni NKBM najvišji bančni inštituciji v državi Banki Slovenije znani že leta 2014, torej tri leta nazaj!

Slovenski državljani smo iz dneva v dan vse bolj odrinjeni na rob, potisnjeni v revščino in z zasliševalnimi metodami obravnavani kot najhujši finančni kriminalci. Slovenska politična elita pa od leta 2009 naprej podpira pranje umazanega denarja, financira svetovno islamistično grožnjo ter se ob razkritju vseh škandalov enostavno spreneveda, prelaga odgovornost in vse bolj stiska prijem okrog vratov lastnih državljanov. Z novimi davki, novimi dajatvami, gradnjami megalomanskih projektov in splošnim zaničevanjem vsega, kar je od Slovenije in naše ponosne zgodovine sploh še ostalo.

Sebastjan J