Ker šteje vsak glas

Verjetno bolj kot odločitev kateri kandidatki ali kandidatu boste namenili svoj glas, je pomembna odločitev, da se boste na volišče to nedeljo sploh odšli. Na lokalnih volitvah, za razliko od parlamentarnih, šteje vsak glas, zato je ravno odločitev, da se boste odpravili na volišče najpomembnejša odločitev, ki jo to nedeljo lahko sprejmete.

Neposredna demokratična volja 

Ravno lokalne volitve prinašajo občankam in občanom neposredno izbira, kdo jih bo na lokalni ravni zastopal naslednji županski mandat. To nedeljo Slovenija ne izbira samo svojih novih županov, kar 212, pač pa tudi lokalne občinske svetnike.

Kot je razvidno iz slike, svoj glas vaši županji ali županu namenite z obkrožitvijo njene ali njegove številke na županski glasovnici. Poleg županov pa se bomo to nedeljo tudi odločali o izboru občinskih svetnic in svetnikov.

In ravno njim lahko neposredno namenite svoj glas, z vpisom zaporedne številke vaše izbrane svetnice ali svetnika poleg izbrane liste lokalnih svetnikov. Za primer smo vzeli svetniško listo, na kateri kandidira najprodornejša kraška kandidatka na zadnjih državnozborskih volitvah, Mara Glušič, kateri je bila določena številka 12 na svetniški listi. 

Glasovnico za volitve članov občinskega sveta izpolnite tako, da najprej obkrožite številko pred vašo želeno svetniško listo na levi, nato pa lahko po želji neposredno na desni strani imena liste vpišete zaporedno številko svetnice ali svetnika, ki jim želite nameniti svoj osebni glas.

Zato vse občanke in občane v uredništvu še enkrat pozivamo, da se lokalnih volitev to nedeljo udeležite v čim večjem številu in oddate svoj glas. Ne samo, da vsak glas šteje, zadostno število glasov znotraj demokracije tudi zagotavlja učinkovit sistem, ob enem daje legitimacijo izvoljenim predstavnikom lokalnega ljudstva ter preprečuje uzurpacijo oblasti s strani koruptivnih posameznikov, kot smo temu zaradi prenizke volilne udeležbe lahko priča v Sloveniji.

Uredništvo