Kardinal Hollerich s srečanjem z Janšo zelo zadovoljen: Išče dolgoročne rešitve, stvari ne obravnava površinsko

Kardinal Jean-Claude Hollerich in predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek
Predsednik COMECE kardinal Jean-Claude Hollerich, ki se je pred dnevi srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo, je v pogovoru s predstavniki katoliških medijev povedal, da so njegovi vtisi s srečanja s predsednikom vlade zelo pozitivni, poroča spletni portal Družina. 

 

Kot običajno ob predsedovanju državi članici pošljejo teme, ki se jim zdijo pomembne za predsedovanje. »Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog. Lahko le rečem, da je bilo ozračje zelo, zelo pozitivno,« je dejal kardinal Hollerich. Povedal je, da so se v pogovoru dotaknili pandemije in njenih posledic, cepljenja, različnih politik in še zlasti socialne politike, konference o prihodnosti EU, širitve EU, Zahodnega Balkana. »Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,« je še dejal.

Podobno meni tudi Christian Krieger, predsednik sveta krščanskih cerkva. “Prvič sem doživel srečanje na tako visoki politični ravni s takšno kakovostjo poslušanja in izmenjave,” je dejal.

Na tiskovni konferenci sta gosta odgovarjala še na nekatera vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem. Na vprašanje TV Slovenija o pandemiji je kardinal Hollerich dejal, da imamo kristjani dolžnost cepljenja, da tako zaščitimo svoje življenje, ki nam ga je Bog zaupal, in življenje drugih. »Zares bi želel spodbuditi vse ljudi, naj se cepijo. Vem, da so nekateri zboleli za dan ali dva po cepljenju, a poznam druge, ki so v bolnišnici, na intenzivni negi, priključeni na dihanje … Torej: zelo enostavno je izbrati,« je dejal.

Kardinal Hollerich ne igra pomembne vloge le na evropskem parketu, pač pa tudi v vesoljni Cerkvi, saj je bil imenovan za glavnega poročevalca sinode. Na vprašanje, kakšni so pogoji za njen uspeh, je dejal, da bo ta uspešna že, če bomo stopili na njeno pot. »Že to, da Katoliška cerkev prosi ljudi, naj izrazijo svoje poglede in da škofi poslušajo, je uspeh. Kajti to spremeni način, kako se sprejemajo odločitve v Cerkvi,« je dejal po poročanju spletnega portala družina.si.

C.R./Demokracija