Kaos v Kopru: Premalo prostora za vse, kopalci ležijo vsepovsod

Kopalci ležijo vsepovsod. Foto: Facebook

KOPER – Takšno je bilo stanje včeraj v Kopru. Brisače in kopalci v mestnem parku, ob otroškem igrišču pred vhodom na mestno plažo in še kje. Kljub temu da je občinska oblast uporabnike pred desetimi dnevi pozvala k spoštovanju pravil obnašanja, je po fotografijah sodeč, stanje iz dneva v dan slabše. Smeti, ki jih komunala očitno ne zmore sproti odvažati, in kopalci so vsepovsod.

 

“Nov koprski mestni park ob Semedelski promenadi je v zgolj slabem letu in pol postal ena bolj priljubljenih točk domačinov, ki jo vse pogosteje obiščejo tudi številni domači in tuji turisti. V času povečanega obiska je ključno, da uporabniki spoštujejo pravila obnašanja, saj bomo le na ta način zagotovili, da bi se v parku vsi počutili varno in udobno ter da bi prostor ostal čist in urejen. S tem namenom sta Mestna občina Koper in Marjetica Koper okrepili nadzor, na določenih mestih pa postavili dodatno signalizacijo, ki bo uporabnike obveščala o pravilnem načinu uporabe te zelene mestne oaze.

Čeprav na obrobju parka stoji več obvestilnih tabel, ki obiskovalce seznanjajo s pravili obnašanja, je v času povečanega obiska zaznati več kršitev. V želji, da bi se vsi uporabniki parka počutili prijetno in varno ter da bi zagotovili čist in urejen prostor, sta se koprska občina in Marjetica Koper odločili javnost ponovno obvestiti o pravilni uporabi tega skupnega zelenega prostora.

Ker je park namenjen izključno pešcem, v njem ni prostora za motorna kolesa, kolesa, skiroje, rolke, rolerje oziroma kotalke. Vsa prevozna sredstva lahko obiskovalci v času obiska parka parkirajo na stojalih za kolesa ob vhodu (s Piranske ceste in tržnice) v park.

Posebna pravila veljajo tudi za lastnike psov, ki morajo upoštevati občinske predpise in svoje ljubljenčke po parku voditi s povodcem, izjema je ograjeni del parka, namenjen štirinožnim prijateljem, kjer se lahko ti gibljejo spuščeni. Poleg tega je odgovornost in dolžnost lastnikov, da za svojimi psi poberejo iztrebke, saj javno zelenico uporabljajo tudi drugi, med njimi otroci.

V parku prav tako ni dovoljeno taboriti, kuriti ognja oziroma požigati trave, trgati cvetja, uničevati drevja oziroma grmovja, hraniti živali, odlagati smeti, cigaretnih ogorkov in ostankov hrane ter uživati alkoholne pijače.

Občina uporabnike ob tem še obvešča, da voda v vodometu, jezeru in brzicah ni primerna za kopanje.

 

Voda ni primerna za kopanje. Foto: Primorska24.si

O pravilih obnašanja v parku bodo uporabnike odslej obveščali nadzorniki Marjetice Koper in občinski redarji, ki bodo večkrat dnevno prisotni na terenu ter skrbeli za varnost in dobro počutje obiskovalcev. V parku bodo bolj prisotne tudi službe, ki skrbijo za odvoz smeti in urejenost javnih zelenic. Občina bo poleg tega ob vodne elemente postavila dodatne obvestilne table, ki bodo opozarjale, da voda ni primerna za kopanje.

Občanke in občane ter druge uporabnike pozivamo k skrbnemu in odgovornemu ravnanju ter spoštovanju pravil, saj bomo le tako dosegli, da se bo v parku vsak obiskovalec počutil varno in prijetno.

Če uporabniki kljub opozorilom ne bodo spoštovali pravil obnašanja, bodo občinski redarji prisiljeni ukrepati. Predvidena globa za kršitve zgoraj navedenih prepovedi (72. člen Odloka o cestah in javnih površinah https://www.koper.si/wp-content/uploads/2015/09/11—odlok-o-obcinskih-cestah-in-javnih-povrsinah—cistopis—razglas.pdf) za fizične osebe znaša 200 evrov, za pravne osebe, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa 2.000 evrov, pri čemer mora odgovorna oseba podjetja plačati dodatnih 500 evrov,” so na svoji spletni strani zapisali občinarji.

Ob koprskem otroškem igrišču. Foto: Facebook

Medtem ko nekatere poležavanje po mestu ne moti, so drugi ogorčeni. Nekdanji župan Kopra Boris Popovič je ob tem na svojem Facebook profilu izrazil svoje mnenje: “Koper ni več podoben ničemur!!! To je sramota za mesto, ki je bilo še do pred kratkim pojem čistoče, varnosti in vsestranskega razvoja v Sloveniji, Italiji, celotnem Balkanu in še mnogo širše, žalostno in nedopustno!!!”.

Foto: Zaslonski posnetek/Facebook

Ne glede na politično opredelitev so naši sogovorniki enotnega mnenja: “V času prejšnjega župana je bil Koper prijetnejše mesto.”

Uredništvo