Kam pa zdaj naprej?! – pismo bralca

Vsak medalja ima dve plati in kot je bila po eni strani Br’stovska Špargljada odlično organizirana, smo v uredništvo prejeli kritiko na račun lokalne turistične infrastrukture.

Objavljamo pismo bralca Marjana iz Ptuja, ki se je to nedeljo odpravil na obisk špargljade, nepričakovano pa je na poti naletel na precejšnjo pomanjkljivost, ki je kot turist ni priačkoval.

Zdravo

Najprej mi dovolite, da pohvalim organizacijo špargljade, ki je potekala to nedeljo na krasu. Z družino smo se odločili, da se za vikend odpravimo na izlet in za cilj smo si izbrali ravno obisk Brestovice. Pot iz Ptuja se je pričela že zelo zgodaj, pred osmo uro zjutraj in po dobrih dveh urah vožnje sem že pričakoval končni cilj. Vendar pa smo imeli vmes nepričakovani postanek in sicer pot iz avtoceste v Sežani do Komna ni bila problematična. Otroka sta uživala v razgledih skozi okna na polja, vinograde in druge značilne kraške pojave.

Potem pa je sledil prihod v Komen. Polno smerokanzih tabel na glavnem trgu, nikjer pa table za Brestovico. Razumem, da je domačini ne potrebujete, saj poznate okoliš, poznate lokalne ceste. Vendar pa jo potrebujemo obiskovalci, ki se nekje na krasu znajdemo prvič in skušamo priti do cilja oziroma neke turistične atrakcije, ki jo ponujate turistom.
Sem bolj stare sorte in bolj kot tehniki raje zaupam kovinskim smerokaznim tablam, dokler so te dejansko postavljene. Mojo jezo ob postanku v Komnu in iskanju poti naprej do Brestovice je pomirila žena, ki je poiskala pot na svojem mobitelu in nas kmalu pripeljala do cilja. Parkirišč dovolj, hrane in pijače tudi, Kraševci pa že tako slovite po svoji gostoljubnosti.

Morda nasvet organizatorjem za naslednje leto, postavite več smerokaznih tabel, saj bomo tako lahko ljudje hitreje in lažje našli pot do vaše, res odlično pripravljene prireditve, ali pa na funkcije ob naslednjih lokalnih volitvah postavite dejansko sposobne ljudi, ki bodo celostno razvijali turistični potencial krasa, ne samo projektov, od katerih imajo verjetno sami največ koristi.

Marjan Podleskar

Da table za Brestovico v Komnu ni nikjer na spregled za tiste, ki prihajajo iz Sežanske smeri preko Krajne vasi smo preverili tudi na terenu in res Brestovica ni nikjer označena, kljub temu, da sta za Kostanjevico na Krasu kar dve, za Opatje Selo pa kar tri v razmaku manj kot 100 metrov.

Ceste skozi Komen sicer spadajo pod Direkcijo RS za Infrastrukturo in so take v državni lasti, vendar pa bi omenjeno tablo za Brestovico lahko DRSI na predlog Občine Komen postavila, vendar takega predloga očitno s strani Občine Komen še ni bilo, kar je glede na vso turistično promocijo in razvoj turizma, katerega je v preteklih letih obljubljal župan Občine Komen Marko Bandelli predvsem nerazumljivo.

V rebalansu proračuna Občine Komen za leto 2017 je bilo skupno za postavko Promocija Slovenije, razvoj turizma in gostinstva ter postavko Cestni promet in infrastruktura namenjenih 452.409 €.
Za plače Občinske uprave, kjer je po navedbah spletne strani Občine Komen, poleg župana zaposlenih zgolj 15 ljudi, je bilo v rebalansu namenjenih 417.720 €. Županova letna plača, ki je bila v rebalansu dodatno dvignjena še za več kot 1000 € na letni ravni, je leta 2017 Občino Komen stala 49.040 €, za leto 2018 pa kar 49.100 € letno, oziroma skoraj 4.100 € bruto mesečne plače, kar presega znesek 5 mesečnih minimalnih plač v Sloveniji.

Sebastjan J