Kakšna blamaža Državne volilne komisije: napačno izračunali šest poslanskih mandatov

Vir: DVK

Za šest poslanskih kandidatov je bilo zaradi računalniške napake napačno izračunano, da bodo zasedli poslanski stol, poroča Siol. Po dve napaki sta bili v Gibanju svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici.

 

Državna volilna komisija, ki potrjuje končni rezultat volitev, ravnokar razpravlja o napačnem izračunu razdelitve mandatov, da bi ga predsednik Peter Golob in direktor službe Dušan Vučko jutri lahko predala predsedniku republike Borutu Pahorju.

V Gibanju Svoboda Roberta Goloba sta poslanska mandata dobila Franc Props (Novo Mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandata pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor), za katera je doslej veljajo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl in (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSI je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici pa je poslanka postala Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj), še poroča Siol.

Zakaj je prišlo do napake?
Računalničarji in matematiki pojasnjujejo članom državne volilne komisije, kako je do takšne napake sploh lahko prišlo in kako to, da so jo odkrili tako pozno. Sicer pa zagotavljajo, da so mandati zdaj izračunani pravilno.

Vir: Nova24TV, Sara Kovač