Kako varni ste na spletu

6. Februar je bil razglašen za dan varne rabe interneta

Danes se prek spleta povezujemo s številnimi uporabniki s celega sveta in samo Facebook ima že preko pol milijarde uporabnikov. Ob deljenju slik in svojih zgodb pa se moramo najprej vprašati, kako pravzaprav sami skrbimo za lastno zasebnost? Bi fotografije z včerajšnje zabave, res delili tudi z vašo sosedo ali delodajalcem ? Z njihovo objavo na socialna omrežja ali druge spletne platforme te slike postanejo del javne domene in prosto dostopne vsem z računalnikom. Po objavi materiala, kot so slike, pa je te nato skoraj nemogoče zopet izbrisati s spleta.

Dan varne rabe interneta 2018, ki ga obeležujemo 6. Februarja, letos poteka pod geslom: Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj!
Z navedenim sporočilom skušajo agencije opozoriti uporabnike, da so prvenstveno sami ustvarjalci spletnih vsebin, zato se morajo zavedati, da imajo njihove objave na spletu lahko tudi daljnosežne  posledice. Številni primeri po svetu kažejo na to, da lahko že ena sama nepremišljena objava ali slika posamezniku uniči življenje. Poleg izgubljenih služb in razdrtih razmerij lahko nepremišljena objava posameznika spravi celo za zapahe. Zato se moramo zavedati, da smo sami odgovorni za vsebino, ki jo objavljamo na splet vsem v vpogled.

Vsakdanja raba interneta, socialnih omrežij in novičarskih portalov, s katerimi se srečuje povprečni uporabnik, predstavlja zgolj 4 % celotnega svetovnega spleta, saj se pod površino skriva še preostalih 96 % ali globoki splet.

Globoki splet predstavlja večino spletnega prostora

Globoki in površinski splet

Večina vsakdanjih uporabnikov do globokega spleta niti ne dostopa. Ta je del posebnih omrežij, ki jih iskalniki, kot so Google, Yahoo in Bing sploh ne zaznajo. Za dostop do globokega spleta so namreč potrebni posebni brskalniki, kot je Tor brskalnik, prek katerega uporabnik dostopa do globokih spletnih strani ali spletnih forumov. Globoko omrežje je znano po svojih ilegalni vsebini, kot so spletne tržnice za preprodajo orožja, drog, ljudi. Tu se izmenjuje tudi prepovedana vsebina, kot so pedofilijski material in druge nelegalne pornografske vsebine.

Navadni uporabnik se tako z globokim spletom ne more srečati v vsakdanji uporabi računalnika in spleta, vendar pa ta globoki splet predstavlja kar 96 % celotnega spleta.

Sebastjan J