Kako pripravljena je na koronavirus Primorska?

Foto: Primorska24.si

Do danes zvečer je bilo v Sloveniji odvzetih 785 vzorcev, od tega so bile v današnjem dopoldnevu potrjene še štiri nove okužbe s koronavirusom. Vse skupaj je do zdaj 12 potrjenih, na približno 40 rezultatov odvzetih brisov še čakajo.

 

Eden od zadnjih štirih okuženih je bil v tesnem stiku z zdravnikom iz Metlike, oba sta potovala po Italiji, tretji je moški, ki je v Španijo potoval skozi Italijo, četrti okuženi pa je pripotoval iz severne Avstrije. Po navajanju pristojnih je zdravstveno stanje vseh stabilno, nihče nima težjih simptomov in se počutijo dobro. Okuženi ležijo na infekcijskih klinikah, devet v UKC Ljubljana in trije v UKC Maribor.

Od 19. ure velja sklep o prepovedi večjih prireditev. Z odredbo je prepovedano zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Glasba je utihnila, številne prireditve so prestavljene, koncerti odpovedani.

Bodo v ponedeljek zaprti vrtci in šole?

Danes je bil sklican svet za nacionalno varnost, ki se bo sestal v ponedeljek. Takrat se bodo, po izjavi ministra za zdravje, Aleša Šabedra, glede na situacijo, ki se iz uro v uro spreminja, odločali o morebitnem zapiranju vrtcev in šol ter drugih ukrepih.

Edina vstopna točka za Istro, Kras in Brkine je zabojnik pred koprskim zdravstvenim domom na Bonifiki.

Brise bodo jemali v zabojniku na fotografiji, postavljen je pred ZD Koper na Bonifiki, ki je edina uradna vstopna točka za Istro, Kras in Brkine, med vikendi in ponoči pa bodo brise jemali v urgentnem centru Splošne bolnišnice v Izoli. Najprej pa je treba poklicati osebnega zdravnika! Če zdravnika ni naj tisti, ki sumijo na okužbo s koronavirusom, pokličejo dežurno ambulanto koprskega ZD na številko (05) 66-47-440, če zdravnik ali ambulanta ne dela, se pokliče urgentni center izolske bolnišnice na številko (05) 660 60 00. M. K. 

Zadnja priporočila pristojnih so: ne družite se, ostanite doma!