Kako olajšati Decembrsko pokanje vašemu ljubljenčku

Poskrbite za čim večje udobje vaših ljubljenčkov v teh zanje stresnih dneh

December je čas praznikov, veselja in prijetnih občutkov. Žal pa to ne velja za vse. Zadnji dnevi Decembra se za hišne ljubljenčke spremenijo v muko in trpljenje zaradi objestnega pokanja pirotehničnih izdelkov. Predvsem pasji sluh je precej bolj občutljiv od človeškega, tudi do 3x. Psi za razliko od človeškega sluha zaznavajo več tonov, tako visokih, kot basovskih nizkih. Štirinožni ljubljenčki tudi ne razumejo vzroka glasnih pokov in jih zaznavajo kot veliko nevarnost, od katere skušajo tudi pobegniti.
Živali svoj stres v tem času kažejo na različne načine. Tipični simptomi so drgetanje in tresenje, pretirano slinjenje, sopenje in pospešeno dihanje, cviljenje, tuljenje ali lajanje, odklanjanje hrane, skrivanje ali beganje po prostoru, iskanje tolažbe pri lastniku, nekontrolirano lulanje in blatenje, uničevanje predmetov, ter seveda želja po begu. Zavetišča so v tem času polna pobeglih psov, ki so v strahu pred pokanjem zbežali od lastnika v neznano.

Koraki za premagovanje strahu

Najprej ostanite mirni. Žival spremlja človeške odzive in v primeru vašega stresa bo zato pod večjim stresom tudi vaš hišni ljubljenček, zato je pomembno, da ostanete mirni in to tudi pokažete navzven.

Pse odpeljite na sprehod čim dlje od hrupa in mestnega vrveža. Sprehodi v naravi bodo koristni tudi za vas.

Poskrbite za povečano fizično aktivnost. Utrujena žival ima manj energije, da se ukvarja z okolico in odziva na vsak šum. Pse skozi dan v času zmanjšane aktivnosti pokanja odpeljite na daljši sprehod, kot običajno in poskrbite, da bo imel precej več aktivnosti. Tako boste psa na prijeten način utrudili in tudi v času večernega pokanja bo pes manj aktiven.

Poskrbite za varno zavetje. Priporočljivo je, da psa v tem času umaknete v bivalne prostore, če navadno biva zunaj. Pripravite mu ležišče, kjer se bo počutil čim bolj varno in prijetno. Pes naj ima tudi na zalogi dovolj vode in hrano v tem prostoru. Poskusite dodatno zatemniti prostor, saj poleg pokov tudi svetlobni efekti vplivajo na psa in povzročajo dodaten stres.

Zaposlite vašega ljubljenčka. V času največje aktivnosti pokanja zaposlite žival z igračo, vendar naj ta ne bo običajna igrača, ki jo je žival že vajena. Tako bo žival s tako pridobitvijo bolj zaposlena z novo in zanimivo stvarjo, kot pa z dogajanjem v okolici. Žival lahko navadite tudi, da to igračo dobila le v decembrskem času, s čimer boste živali privzgojili prijetne občutke, kljub hrupu okrog nje.

Živali ne puščajte same. Če le lahko, ostanite prisotni v istem prostoru z živaljo med pokanjem. Tako boste zmanjšali stres živali zaradi vaše odsotnosti, ob enem pa boste lahko tudi opazovali odzivanje vašega ljubljenčka in takoj primerno ukrepali.

Zanesite se na svoje občutke. Tako kot smo si različni ljudje, so si različne tudi živali in kar deluje pri sosedovemu psu za njegovo pomiritev morda ne bo imelo nobenega učinka na vašega. Svojega ljubljenčka sami najbolj poznate in zato tudi temu primerno poskrbite, da mu boste olajšali ta stresni čas. Uporabite stvari, ki pomirjajo vašega ljubljenčka. Če se navadno dobro počuti pod odejo, ga pokrijte, če mu je najbolj prijetno v vaši družbi med božanjem, uporabite to metodo.

Za konec

Večina živali ima hitre reflekse, precej hitrejše kot ljudje. Zato med sprehodi vedno uporabljajte za psa varen povodec in ga imejte na povodcu, saj vam tako ob morebitnem poku med sprehodom ne bo uspel pobegniti. Psa lahko opremite tudi z vašimi podatki, da vas bo morebitni najditelj lahko kar najhitreje kontaktiral, če vaš pes zbeži. Psa nikakor ne vodite na mesta, za katere veste, da so izpostavljena hrupu pirotehničnih izdelkov. Najlažje pa se je hrupu izogniti tako, da se z vašim hišnim ljubljenčkom v tem času umaknete kam v hribe ali druge destinacije, kjer hrup pirotehnike ni prisoten, če je seveda to možno.

Sebastjan J