Kaj sploh je na slovenski kulturni proslavi iskal Magnifico?

Brata Pešut. FOTOGRAFIJA: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija

LJUBLJANA – Rober Pešut Magnifico (54) je z bratom Aleksandrom Pešutom Shatzijem, sinovoma belokranjske matere in srbskega očeta, na petkovi podelitvi nagrad ob proslavi Prešernovega dne poskrbel za razburjenje, po mnenju mnogih sta bila z izbiro  besedila pesmi ne kulturna, ampak vulgarna. Brata, ki sta zapela verze pesmi Kako in komu se trebuhi rede, med drugim vključuje besedilo: »Kako da se nunam trebuhi redé? Zato ki se farjam porivat pusté …« Po prepričanju nekaterih, ki so se oglasili na družabnih omrežjih, pa sploh ne gre za Prešernove verze.

 

FOTOGRAFIJA: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija

 

Kakorkoli, dejstvo je, da sta užalila dobršen del Slovenk in Slovencev, nekateri so jo tudi pohvalili, na kulturni praznik, ki je namenjen združevanju in vsem državljanom, ter na odru, ki ni bil del nočnega bara ali gasilske veselice, kjer bi taka priredba utegnila koga zabavati.

Spomnimo, Magnifico je nestrpnost pokazal, ko je dirigenta, aranžerja in skladatelja, Patrika Grebla na prireditvi EMA 2002 boksnil oziroma čelno udaril: “Robert Pešut me je po besednem sporu povabil v garderobo, kjer se me je ob pomoči dveh prijateljev fizično lotil,” je medijem takrat pojasnil Greblo. Ozadje napada naj bi bilo Greblovo ogorčenje nad zmago transvestitskih Sester, ki so s poskočnico Samo Ljubezen, prehitele Karmen Stavec. Kljub napadu se ni odločil za tožbo stanovskega kolega.

No, morda je na mestu vprašanje nekaterih prisotnih in gledalcev, ki so prenos proslave spremljali preko televizijskih ekranov, ali ne bi bilo primernejše prostora odstopiti drugemu izvajalcu, Magnificu pa bi medtem morda uspelo, ustvari kakšno uspešnico, lahkotnejšo pesem (zaradi omejenega razpona glasu slednji ostaja pevec lahkih not z veliko karizme), ne pa da pozornost vzbuja tako, da žali čustva ljudi?

V deželi, od koder prihaja njegov oče, narod žalitev, ne prenaša na način, kot to počno strpni Slovenci. Bi si organizatorji ali Magnifico podobno upali privoščiti v Srbiji? M. K.