Kaj morate vedeti o noveli zakona o pravilih cestnega prometa? Nižje kazni za prehitro vožnjo, višje za uporabo telefona, pri rdeči luči lahko zavijete desno …

FOTO: Pixabay

Državni zbor je včeraj sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, za je glasovalo 46 poslancev in poslank, eden je bil proti. Po novem so kazni za prekoračitev hitrosti v cestnem prometu nižje, dovoljena je vožnja v desno ob rdeči luči na semaforju, zvišane pa so kazni ob uporabi mobilnega telefona med vožnjo ter parkiranje na mestih namenjenih invalidom. Novela opredeljuje pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Med slednja se uvrščajo invalidski vozički, skiroji in rolke na električni pogon.

 

Kaj prinaša novela zakona?

  1. Višje kazni za uporabo telefona.
  2. Višje kazni za neupravičeno parkiranje na mestu rezerviranem za invalide.
  3. Višje kazni za voznike, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu, ter tistih, ki se priključijo vozilu s prednostjo.
  4. Dovoljeno je zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan poseben prometni znak dovoljena vožnja desno.
  5. Vozniki lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon, bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti oz. kjer teh ni, pa ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.
  6. Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, bodo morali imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.
  7. Razširjena pooblastila občinskih redarjev in cestninskih nadzornikov.
  8. Nižje kazni za prehitro vožnjo.

Image

Image

Image

Image

FOTO: Vlada RS

Uredništvo