Kacin pojasnjuje, kdaj bomo lahko sami izbirali cepivo

Nacionalni koordinator za cepljenje in državni sekretar Jelko Kacin. FOTO: Twitter

To bo mogoče, ko bo cepiv dovolj, ko bomo lahko na teden poslali več kot 150 tisoč odmerkov, se bo ta možnost pojavila. Deleži posameznih cepiv tega še ne omogočajo,” je na tiskovni konferenci napovedal koordinator za cepljenje Jelko Kacin, glede možnost izbire med različnimi cepivi. Kacin je še povedal, da pri prebolelnikih – teh je trenutno več kot 200 tisoč – imunost traja šest mesecev, kar se cepiv tiče, pa še nobeden od proizvajalcev ni objavil, koliko časa nudijo zaščito njihova cepiva.

 

 

“Da bi bili jeseni bolj pripravljeni na obdobje, ko bo virus znova veliko bolj agresiven, se je potrebno cepiti in kot narod precepiti v zadostnem obsegu,” je na novinarski konferenci povedal koordinator za cepljenje Jelko Kacin ter pojasnil, da se je treba cepiti sedaj, da bomo v naslednjih mesecih dovolj odporni in varni. V tem tednu bodo v cepilnih centrih cepili s precej več kot 100 tisoči odmerki štirih različnih cepiv. Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom je že blizu 30 odstotkom, z drugim odmerkom pa 15 odstotkov. “Med tem, ko se epidemiološke razmere izboljšujejo, pa se ne smemo zasanjati ali verjeti, da je kriza in epidemija že za nami,” je opozoril Kacin. Pripomnil je tudi, da nekateri še kar naprej ponavljajo, da potrebne precepljenosti ne moremo doseči pravočasno, a k sreči nimajo prav. “Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli,” je poudaril. Povedal je tudi, da se trenutno največ ljudi cepi s cepivom Pfizer, temu pa sledi AstraZeneca.

AstraZeneca mora dobaviti dogovorjeno cepivo
Glede cepiva AstraZeneca (AZ) je Kacin povedal, da je v zadnjih dveh dneh že nekajkrat pojasnjeval, da se evropska komisija ne bo kar tako odpovedala cepivu AZ, kot so izjavo komisarja Thierryja Bretona napačno razumeli nekateri mediji. “Nasprotno, Evropska komisija v imenu vseh 27 držav članic EU, tudi Slovenije s sodno izterjavo zahteva dobave 90 milijonov pogodbenih odmerkov AZ, ki nam jih ta še ni dostavila, pa bi jih morala dostaviti do konca meseca junija,” je dejal in pojasnil še to, da je cepiva AZ dovolj tudi za nadaljevanej cepljenja.

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar pa je v izjavi za medije povedal, da ta trenutek zaradi prednostnih skupin, ki jih uveljavljajo, ne morejo hkrati uveljaviti tudi izbire cepiva. Lahko bi namreč prišlo do nejasnosti pri določitvi predvidenih datumov cepljenja. “S splošno precepljenostjo v prvem krogu verjamem, da bo podlaga, da odpremo tudi izbiro cepiva, ki pa bo v naslednjih faza zelo odvisna od priporočil stroke,” je dejal minister in pojasnil še, da mora na podlagi zakona o pacientovih pravicah vsak dobiti možnost za cepljenje, tudi če določeno zdravstveno storitev ali cepivo zavrne. Je pa nato po pravilih, ki jih določa zakon, ponovno uvrščen na čakalni seznam.

Sara Bertoncelj/Nova24TV