Jutri stavka sindikatov zdravstvenega in socialnega varstva: odpovedane vse nenujne storitve, odprte le dežurne lekarne

FOTO: Pixabay

Zaradi neuspešnih pogajanj z ministrstvom za zdravje so sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege za sredo, 16. februarja 2022, napovedali stavko. Po poročanju RTV Slovenija bodo odpovedane vse nenujne storitve, medtem ko bodo lekarne med 10. in 16. uro zaprte. Vodstvo UKC Ljubljana je medtem mnenja, da po dveh letih pandemije “ni mogoče odlašati zdravstvenih obravnav brez škode za bolnika,” zato napovedanih pregledov in posegov ne nameravajo odpovedati.

 

“Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko,” je v izjavi za medije po koncu več ur trajajočih spodletelih pogajanjih z Ministrstvom za zdravje sporočila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Ker dogovor ni bil dosežen, bo v sredo, 16. februarja 2022, sledila stavka.

STA poroča, da so sindikati na današnjih pogajanjih s strani vlade pričakovali protipredlog, iz katerega bi bilo razvidno, da ima vlada “dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve.” Sindikati so si med drugim obetali dvig plač za šest plačnih razredov, kakor je bilo obljubljeno zdravnikom. Realnost je bila drugačna od pričakovanj. Po besedah Ilešič Čujovičeve vlada ni stopila naproti “v čisto minimalnih zahtevah,” ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva.

Pri sindikatih si želijo, da bi dogovor z vladu uspešno sklenili do 4. marca 2022. Prvi rok je sicer bil postavljen 24. aprila, a so takrat razpisane volitve. Predsednica sindikata ravno tako vztraja, da je vlada že kršila prvotni dogovor, s figo v žepu pa naj bi sklenila tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj s sidikati. Do stavke v zdravstvu naj bi prišlo, ker je vlada kršila dogovor o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti do 15. januarja, kar pa se ni zgodilo. V nos naj bi zdravstvenemu sindikatu šlo tudi dejstvo, da je vlada imela veliko več posluha za zdravnike in zobozdravnike, ki jim je zagotovila dvig plač za šest plačnih razredov, čemur pa je hitri konec naredilo ustavno sodišče. Podobnega zvišanja plač si želijo tudi ostali v zdravstvu.

“Seznanjeni smo z napovedjo stavke. Pravico zaposlenih spoštujemo. Stališče vodstva je, da po dveh letih pandemije ni mogoče odlašati zdravstvenih obravnav brez škode za bolnika, zato napovedanih pregledov in posegov ne odpovedujemo. Prosimo pa za potrpežljivost. Hvala za razumevanje,” so v odzivu na napovedano stavko v zdravstvu sporočili iz UKC Ljubljana.

Do početja sindikatov pa je bil na Twitterju kritičen tudi prof. dr. Miro Haček s FDV Ljubljana. “Naj mi to nekdo pomaga razumeti: sindikati javnega sektorja nasprotujejo zmanjšanju davčne obremenitve, kar bi dvignilo plače čisto vsem, bi pa radi imeli višje plače zgolj za svoje člane?” se je spraševal Haček.

Vir: Nova24TV, Ivan Šokić