Jeseni več vlomov v stanovanja in hiše, takšni so nasveti policije

Foto: PU Koper

Na  območju  Policijske  uprave  Koper  se  v jeseni, ko se krajšajo dnevi, praviloma poveča število vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše, ki so večinoma izvršeni popoldne in zvečer, ko so oškodovanci odsotni, sporočajo koprski policisti. Storilci vlamljajo  skozi  okna ali vrata stanovanjskih hiš ter iz njih kradejo predvsem denar in nakit, včasih tudi stavbno pohištvo in opremo, predvsem v času gradnje objektov.

 

Vse fotografije: PU Koper

 

V zadnjih letih je bila sicer problematika vlomov v stanovanjske objekte v upadu, letos pa spet porastu. V povprečju je bilo v zadnjih letih na območju celotne Slovenije izvršenih med 2000 in 2500 vlomov v različne stanovanjske objekte, največ v stanovanjske hiše. Posledično je zaradi tega v Sloveniji med 5 in 6 milijonov evrov materialne škode.

 

Na  območju  PU Koper je bilo v zadnjih letih v povprečju izvršenih med 100 in 150 vlomov (največ v stanovanjske hiše), od tega več kot polovica na območju PP Koper (po pogostosti  sledijo območja PP Postojna, Sežana in Piran).

 

 

Statistični podatki kažejo, da so storilci predvsem mlajši moški, stari med 24 in 34 let, pa vse tja do 54 let, medtem ko so žrtve največkrat starejši, torej stari nad 64 let.

V  zadnjih  letih, poročajo policisti, se načini storitve vlomov v stanovanjske objekte niso bistveno spremenili. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske objekte so lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, vlom na vzvod ali s silo telesa, razbitje  steklenih  površin  in razne neprevidnosti  lastnikov  (puščeni ključi, dostopna lestev). Poznani pa so tudi primere vlomi s plezanjem v višja nadstropja stanovanjskih stavb. Storilci so opazovali  objekte, v katerih so bila odprta ali priprta okna ali  balkonska vrata v prvem ali drugem nadstropju. Vlomilci so še posebej pozorni na znake, s katerimi sporočamo, da smo odsotni, kot so nalepljena sporočila na vratih, sporočila na telefonski  tajnici, polni poštni nabiralniki, spuščene rolete itd.

 

Stanovanjske  hiše  so najpogosteje tarče vlomilcev v naseljih na podeželju in v okolici večjih mest, stanovanja pa v mestih.

 

 

Preventivni nasveti policije
Prva  skrb  storilca  je,  da v čim krajšem času pride do plena in pri tem ostane neopazen. Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v  kateri  ni  nikogar,  ker  so  stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma. Posebno vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (zaboji, lestev,  ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko  orodje,  s  katerim lahko nasilno vlomi,  zapuščene  žive  meje  ali  visoke ograje). Pri zaščitnih ukrepih  je zato pomembno doseči, da so naši prostori in imetje za storilce čim bolj nedosegljivi, in vzpostaviti občutek fizične prisotnosti v hišiali  stanovanju. Zelo  pomembno  je  tudi,  da  storilcu  odvzamemo čas za izvrševanje kaznivega dejanja, in sicer s primernim mehanskim varovanjem in drugimi ovirami (vgradnja rešetk na oknih, kakovostnih ključavnic …).

Najboljša kombinacija zavarovanja  našega  imetja je kombinacija mehansko-tehničnega varovanja ter pomoč sosedov, prijateljev, znancev. Z ustreznim mehanskim varovanjem bomo močno zmanjšali možnost, da vstopijo nepovabljeni gosti, če pa že bodo, bomo o tem takoj obveščeni z raznimi oblikami tehničnega varovanja (javljalniki gibanja, alarmi, videonadzorom). V  prvi  vrsti  pa lahko največ naredijo sosedje, prijatelji, sorodniki ali druge  osebe, ki jim zaupate, navaja policija. Pomembno je vzpostaviti videz oz. občutek, da je  nekdo  v  hiši  ali  stanovanju, zato te osebe prosite, da pri vas doma redno;

 • praznijo poštni nabiralnik,
 • večkrat parkirajo na vašem dvorišču,
 • pokosijo travo,
 • pustijo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru,
 • spreminjajo lego rolet,
 • občasno sušijo perilo

Pred tem pa, svetujejo, že sami poskrbite za naslednje ukrepe;

 • Poskrbite,  da  so  predmeti,  ki  bi  jih  lahko storilec uporabil, pospravljeni in težko dosegljivi (lestve, orodje …).
 • Ključev  ne  puščajte  na  “skritih  mestih”,  kot  so  nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.
 • Objektov  ne puščamo v stanju, ki kaže na to, da nikogar ni doma (na primer: pustimo prižgano luč, tudi ko nas ni doma).
 • Poskrbite, da na telefonskih odzivnikih nimate sporočil, kot je npr. »Ni   nas   doma,  smo  na  počitnicah.«  Na  družbenih  omrežjih  ne objavljajte, da odhajate na dopust.
 • Izklopite  telefon iz omrežja (večkratno zvonjenje telefona v prazno bi  lahko  opozorilo morebitnega  storilca, da je objekt ali prostor prazen).
 • Zapirajte vsa okna in zaklepamo vsa vrata, tudi na pomožnih objektih. Ob   menjavah  oken  in  vrat  je  pametno  izbrati  kvalitetnejša protivlomna, z rešetkami na oknih v pritličnih prostorih.
 • Pod okna posadite vrtnice ali druge rastline z bodicami, ki bodo za storilca nepričakovana ovira.
 • Skrbite  za  urejeno  okolico (previsoko grmičevje, na primer, je za storilca  idealno skrivališče, zato je priporočljivo, da grmičevje ni višje od enega metra, ograja pa ne višja kot 1,5 metra, saj vam pomoč sosedov sicer ne bo koristila).
 • Pazite, da so ključavnice brezhibne in zaščitene, po potrebi to zaščito tudi  nadgradite. To velja za vse vrste objektov,še posebej priporočamo to lastnikom stanovanj,  saj  je  običajno  dovolj, če primerno  zavarujete vhodna vrata (varnostni ščiti na zunanjih delih cilindrične  ključavnice, prečna zapora …).Priporočljivo je, da se nadgradi tudi  varovanje oken, balkonskih vrat (z dodatnimi ključavnicami, s podstavitvijo zagozd, kljub temu, da so tovarniško protivlomna). V specializiranih trgovinah je danes že veliko takšnih pripomočkov za dodatno varovanje. Le malo storilcev se odloči za razbijanje stekla, ker lahko s tem povzročijo nepotreben hrup.
 • Skrbite za dobro delovanje senzorjev za zunanjo razsvetljavo, poleg tega naj bodo nameščeni na čim bolj nedosegljivem mestu (med pripravo na vlom jih lahko storilec namreč onesposobi).
 • Svetujejo vgradnjo alarmno varnostnih naprav, senzorskih luči ter video nadzornih kamer.
 • Vrednejše  predmete  shranite v hišne sefe ali blagajne, še bolje pa je, da jih med svojo odsotnostjo shranite v trezorje podjetij, ki opravljajo to dejavnost. Če pa so predmeti shranjeni doma v hišnih blagajnah ali trezorjih, naj bodo ti usidrani pravilno, da jih je nemogoče odnesti.
 • Z individualnimi  karakteristikami  označite vrednejše in tehnične predmete, zapišite  si serijske številke. Označba je lahko na vidnem ali skritem mestu. Nakit in umetniška dela pa fotografirajte. Te označbe so pomembne zato, da lahko pri zasegu ali najdbi ukradenega predmeta policisti ugotovijo, kdo je lastnik.

 

 

Če ostanete doma, opozorilo velja zlasti za starejše osebe in otroke, pa:

– zaklepajte vrata,
– ne odpirajte vrat neznancem,
– varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami,
– uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če  v avtomobilu, stanovanju ali hiši zalotite nepovabljenega gosta, se z njim ne spuščajte v  fizično obračunavanje.  Raje si zapomnite čim več njegovih osebnih značilnosti (barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal ter do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen (tako v objektu kot zunaj), da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja. Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu.Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več – pomembnejša naj bo vaša lastna varnost.

Če  kljub  vsemu  postanete  oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj  obvestite  policijo  na  telefonsko  številko  113  ali  najbližjo policijsko  postajo.  Vse pomembne  podatke o kaznivih dejanjih, storilcih (vendar  ne  o  nujnih zadevah) pa lahko sporočite tudi na anonimni telefon 080  1200.  Poskušajte ohraniti kraj kaznivega dejanja čimbolj nedotaknjen, hkrati  pa  bodite pozorni na pojav sumljivih vozil in oseb, ki ne sodijo v domače okolje in o sumljivih opaženjih prav tako takoj obveščajte policijo.

Uredništvo/PU Koper