Je tudi vam, kljub slovenskemu državljanstvu odvzeta volilna pravica

Slovensko državljanstvo vam ne zagotavlja pravice za udeležbo na prihajajočih lokalnih volitvah

Po Zakonu o lokalnih volitvah, katerega je nazadnje spreminjala 01. Decembra 2017 vlada Mira Cerarja, ima poleg tujcev v Sloveniji »Pravico voliti in biti voljen za člana občinskega sveta vsak državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti.«
Vendar pa na podlagi dopisa MNZ-ja, natančneje Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo temu ni tako. Volilne pravice po njihovi interpretaciji zakona nima vsak državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti .

V uredništvo smo od naših bralcev na podlagi nedavne obravnave volilne pravice tujcev v Republiki Sloveniji prejeli dopis MNZ-ja, iz katerega je razvidno, da trenutna zakonska ureditev ne dovoljuje udeležbe na lokalnih volitvah vsem državljankam in državljanom Slovenije.

Natančno interpretacijo Zakona o lokalnih volitvah Direktorata glede državljanov Slovenije si lahko preberete v spodnjem dopisu

Iz odgovora Direktorata torej izhaja dejstvo, da se 1. odstavek 5. člena Zakona o lokalnih volitvah, na podlagi katerega naj bi imeli volilno pravico vsi državljani Republike Slovenije popolnoma ignorira.

Še več, za razliko od tujcev, ki lahko volilno pravico v Sloveniji izvršujejo tudi na podlagi potrdila o prijavi prebivanja in imajo prijavljeno začasno prebivališče v občini glasovanja v Republiki Sloveniji, to pravilo za državljanke in državljane Republike Slovenije ne velja. Ti namreč potrebujejo za razliko od tujcev, prijavo stalnega prebivališča na območju Republike Slovenije za udeležbo na prihajajočih lokalnih volitvah.

Uredništvo