Je srečanje Donalda Trumpa in Janeza Janše tik pred vrati?

Donald Trump in Janez Janša. Vir: Nova24 TV

Ameriška kongresnika Paul Gosar in David Trone sta stopila v stik s slovenskim veleposlaništvom v Združenih državah Amerike, da bi v prišlo do srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo. “Vesel sem, da je kongresnik Paul Gosar predstavil parlamentu resolucijo, ki poudarja zavezništvo in prijateljstvo med ZDA in Slovenijo ter poziva k potrebnemu dvostranskemu srečanju predsednika ZDA Donalda Trumpa in slovenskega premiera Janeza Janše,” je med drugim povedal slovenski veleposlanik v ZDA Stanislav Vidovič.

 

“Slovenija je v 29 letih od osamosvojitve odličen primer, kako se je demokracija uveljavila v Evropi. Ponosen sem, da lahko pomagam utrditi te uspehe z globljimi ameriško-slovenskimi odnosi, in se zahvaljujem kolegu kongresniku Paulu Gosarju za predstavitev te dvostranske resolucije. Ta ukrep priznava prijateljstvo med obema državama in spodbuja partnerstvo v prihodnje, za promoviranje idealov, ki si jih delimo: miru in demokratičnih vrednot,” je dejal kongresnik David Trone.

Slovenija ni imela v svoji zgodovini še nikoli tako odprtih možnosti, da bi lahko izkoristila vse potenciale, ki jih ponuja sodelovanje z najmočnejšo globalno silo na svetu. Konec koncev je tudi prva dama Melania Trump Slovenka. A pretekle leve vlade so raje kritizirale politiko ameriškega predsednika Trumpa, s tem pa so se Sloveniji zaprla marsikatera vrata. S sedanjo vlado se odnosi med obema državama bliskovito spreminjajo na bolje.

Kongresnik Gosar predstavil resolucijo slovensko-ameriškega prijateljstva
Na svoji spletni strani je kongresnik slovenskih korenin Gosar med drugim predstavil resolucijo slovensko- ameriškega prijateljstva, ki že z naslovom sporoča, da je njen namen spodbujanje rasti diplomacije med ZDA in Slovenijo. Resolucija je sicer spomin na slovensko gibanje za neodvisnost od nekdanje Jugoslavije, kar je povzročilo ustanovitev svobodne parlamentarne republike, je Gosar zapisal na svoji spletni strani. ZDA so hitro prepoznale in priznale suverenost Slovenije in skupaj si obe državi prizadevata za vrsto sodelovanj v dvostranskih in večstranskih oblikah. Omenjena resolucija pa poziva tudi k srečanju predsednika ZDA in predsednika slovenske vlade, saj bi na tak način še poglobili močne dvostranske odnose. Očitno je srečanje Janše in Trumpa tik pred vrati.

Celotni prispevek ameriškega kongresnika Paula Gosarja si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš/Nova24 TV