Je Marta Kos odstopila, ker je bil zanjo kot veleposlanico odrejen nadzor?

Marta Kos Foto: Twitter

Po včerajšnjem odstopu veleposlanice Marte Kos so se uredništvu spletnega portala Škandal oglasili viri z zunanjega ministrstva, ki se sprašujejo, ali bo Kosova pojasnila tudi, da je odstopila po tem, ko je bil zoper njo znotraj zunanjega ministrstva odrejen nadzor. In to na podlagi menda zelo resnih prijav mobinga, ki naj bi ga izvajala nad sodelavci.

 

Po navajanju Škandala, šov Kosove poznavalci ocenjujejo kot uvod v predvolilno kapanjo, ki jo po sicer sfiženem novem “velikem poku” pripravlja v sodelovanju z bratom Dragom Kosom in njegovo soprogo, urednico na Pop TV Tjašo Slokar Kos.

Marta Kos je od svoje prve diplomatske službe, ko jo je kot Marto Kos Marko leta 2013 takratna vlada Alenke Bratušek na predlog zunanjega ministra Karla Erjavca na zaprti seji imenovala za veleposlanico v Berlinu, veljala za politično veleposlanico. Brez politične odločitve, da postane veleposlanica, to pri skoraj petdesetih brez diplomatskih izkušenj pač po pravilih ne bi mogla postati, navaja medij. Da je lahko odšla za veleposlanico, je morala odstopiti kot nadzornica RTV Slovenija.

Zdaj naj bi začutila svoj trenutek, da se razglasi za političarko in odide na volitve, čeprav so nekateri mediji že leta 2017 pisali: “Kos Markova je bila v nekaterih političnih preigravanjih »zelo resno omenjana« kot evidentirana možna predsedniška kandidatka. Čigava? Levice.” A dobro obveščeni viri blizu levim političnim silnicam pravijo: “Marta Kos ne bo pri Levici. Naredili bodo novo stranko. Šef računskega sodišča Tomaž Vesel in šef UEFE Aleksander Čeferin jo bosta podprla osebno, Marta bo liderka … po modelu Mira Cerarja.” In to kljub prijavam zaradi mobinga nad sodelavci.

O kakšnih diplomatskih uspehih Marte Kos mediji niso poročali, piše Škandal, so pa januarja razkrili, da je veleposlaništvo pod njenim vodstvom udeležbo takratnega predsednika vlade Marjana Šarca na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu organiziralo tako, da se je moral na dogodke voziti iz sosednje davčne oaze Lihtenštajna. Nekaj dni po vrnitvi je odstopil.

Vir: Škandal