Je beloruskega aktivista zlomilo mučenje diktatorja Aleksandra Lukašenka?

Roman Protasevič med intervjujem za državno televizijo. Fotografiji: Zaslonska posnetka

Beloruski opozicijski aktivist Roman Protasevič, ki je bil aretiran v Minsku po tem, ko je beloruski diktator Aleksander Lukašenko poskrbel za prizemljitev letala, ki je bilo namenjeno v Litvo, je v solznem intervjuju nastopil na državni televiziji. V intervjuju je priznal organizacijo protivladnih protestov in pohvalil diktatorja Lukašenka.

 

Družina 26-letnega Romana Protaseviča, soustanovitelja in nekdanjega urednika kanala NEXTA v aplikaciji za pošiljanje sporočil Telegram kritično navaja, da je dejstvo, da je bil omenjeni pogovor opravljen pod prisilo.

Zaradi kritičnega delovanja je beloruska oblast Protaseviča lani uvrstila na seznam “posameznikov vpletenih v teroristične dejavnosti”. Po vsej Belorusiji so izbruhnili množični protesti po tem, ko je beloruski diktator Aleksander Lukašenko razglasil zmago na predsedniških volitvah, 9. avgusta, kjer naj bi prejel 80,1 odstotka glasov. Proteste so zajezili, opozicijske voditelje pa poslali v zapor ali v izgnanstvo.

V intervjuju, predvajanem v četrtek zvečer, je Protasevič priznal, da je poskušal z oblasti zrušiti Lukašenka in ob tem dodal, da naj bi se za nastop na televiziji odločil na podlagi lastne izbire. Dejal je tudi, da je zelo kritiziral predsednika Lukašenka, a je začel razumevati, da “dela pravilno in ga zaradi tega zagotovo spoštuje”. Na koncu intervjuja se je razjokal in dejal, da upa, da se bo nekega dne poročil in imel otroke.

Intervju pod prisilo
Njegov oče je za tiskovno agencijo AFP povedal, da mu je bilo hudo, ko je gledal intervju. “Sina dobro poznam in verjamem, da takšnih reči ne bi nikoli rekel. Zlomili so ga in prisilili, da je rekel, kar je bilo treba,” je dejal. Četrtkov intervju je bil tretji nastop Protaseviča na državni televiziji, odkar je bil pridržan. V enem od intervjujev je po poročanju BBC-ja dejal, da opozicija nima koristi od poziva k nadaljnjim uličnim protestom.

 

Letalo, na katerem je bil Protasevič, so prestregli z izgovorom, da je bila podtaknjena bomba, a se je kasneje izkazalo, da so navodila o prizemljitvi bila poslana, še preden so bili “obveščeni” o bombi. Lukašenkova oblast je letalo zaustavila samo zato, da je aretirala beloruskega opozicijskega aktivista Protaševiča in njegovo prijateljico. Kmalu po aretaciji 26-letnega aktivista in novinarja Protaševiča je beloruski KGB delil posnetek, ki prikazuje zaslišanje novinarja. Na čelu zaslišanega je bilo mogoče videti majhno črno piko, ki nakazuje, da je bil očitno deležen fizičnega nasilja.

Nina Žoher/Nova24TV