(Javnomnenjska anketa) Anže Logar močno v vodstvu, Pirc Musarjevi podpora pada

Anže Logar je še povečal prednost pred kandidati. Vir: Twitter (Anže Logar)

Javnomnenjska raziskava Parsifala je pokazala padec podpore predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar, in sicer za kar slabih 7 odstotnih točk (19,9 odstotka), medtem ko anketiranci favorizirajo Anžeta Logarja, ki s 27, 1 odstotki podpore prepričljivo vodi. Milan Brglez je na tretjem mestu z 10,7 odstotno podporo. Logar bi v drugem krogu premagal tako Pirc Musarjevo kot Brgleza.

Agencija Parsifal je med 10. in 14. oktobrom merila podporo predsedniškim kandidatom za predsedniške volitve, ki bodo potekale 23. oktobra. Na vzorcu 705 anketirancev je prišla do naslednjih ugotovitev. Volitev za predsednika republike se bo zagotovo udeležilo 64,1 odstotka anketirancev, kar je dobrih pet odstotkov več, kot se jih je zagotovo nameravalo udeležiti septembra. Volitev se nikakor ne namerava udeležiti 7 odstotkov anketirancev.

Najvišjo podporo za predsednika republike med anketiranci uživa Anže Logar z 27,1 odstotka podpore, sledi mu Nataša Pirc Musar z 19,9 odstotki in Milan Brglez z 10,7 odstotka podpore. Četrto mesto zaseda Sabina Senčar s 4,8 odstotno podporo, 4 odstotke ima Janez Cigler Kralj. Kočevski župan Vladimir Prebilič trenutno uživa 3,2 odstotno podporo, na zadnjem mestu je kandidat Levice Miha Kordiš, ki je na zadnjem soočenju na RTV priznal, da je s svojim zavodom okoli prinesel državo. Neodločenih je 27,4 odstotka anketirancev.

Foto: Parsifal

Sodeč po javnomnenjski raziskavi Parsifala je podpora kandidati Logarju iz meseca septembra zrasla za malo manj kot eno odstotno točko, medtem ko je podpora Nataši Pirc Musar strmo padla za skoraj 7 odstotnih točk.

Foto: Parsifal

Logar bi v drugem krogu premagal oba kandidata tranzicijske levice
Če bi prišlo do drugega do drugega kroga predsedniških volitev, bi Anže Logar dobil 41,3 odstotka glasov, Milan Brglez pa 33,6 odstotka glasov. Če bi bila izbira med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar, bi Anže Logar dobil 39,6 odstotka glasov in Nataša Pirc Musar pa 37,3 odstotka glasov. V obeh primerih je med 23,1 in 25,1 odstotkov neodločenih.

Osrednji mediji skušajo z močno kampanjo dvigniti popularnost Brgleza s ciljem pripeljati Natašo Pirc Musar in Milana Brgleza v drugi krog. Anketa Parisfala manj kot teden dni pred volitvami prikazuje, da bo to praktično nemogoče doseči, saj je Logar premočan kandidat za oba izmed njih. Vprašanje je le, ali imajo do volitev dovolj časa z dviganjem Brgleza, da bi ta izrinil Pirc Musarjevo iz drugega kroga. Ta bi imela proti Logarju sicer malenkost več možnosti od Brgleza, toda vse kaže, da je Logar močnejši od obeh kandidatov tranzicijske levice.

V raziskavo je bilo zajetih 705 anketirancev, od tega 50,1 % žensk. Povprečna starost znaša 53,5 let, standardni odklon je 16,8. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (46,6 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (33,6 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (19,8 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,2 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,8 %), 20,6 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,5 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,6 %), sledi mesto (27,2 %) in manjši kraj (17,2  %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (26,1 %), sledita podravska (15,9 %) in savinjska (11,6 %) statistična regija.

Vir: nova24tv.si, Tanja Brkić