Japonski zunanji minister Motegi se je sestal s slovenskim državnim vrhom

Fotografije: Twitter/Vlada RS

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je danes v Ljubljani sestal z japonskim kolegom Toshimitsujem Motegijem. Na srečanju sta se zavzela za bolj poglobljeno sodelovanje med državama, in sicer tako na gospodarskem kot tudi političnem področju. V pogovoru pa sta se dotaknila tudi Zahodnega Balkana in indopacifiškega območja. 

 

Slovenski zunanji minister Anže Logar je ob srečanju z japonskim kolegom Toshimitsujem Motegijem dejal, da nam je Japonska ena izmed najpomembnejših trgovinskih partneric ter vlagateljic v okviru programa spodbujanja vlaganj ter internacionalizacije našega gospodarstva v prihajajočih štirih letih. Ob tem je Logar izpostavil, da za Slovenijo predstavljajo priložnost zlasti področja visokih tehnologij, umetne inteligence, avtomobilske industrije, farmacije, infrastrukture ter zdravstva, poroča STA.

Japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi se je sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Tudi japonski zunanji minister je izrazil pripravljenost za bolj poglobljeno sodelovanje med državami, zlasti na gospodarskem področju ter področju kibernetske varnosti. Zlasti sodelovanji na slednjem obe državi pripisujeta zelo velik pomen. Logar je še povedal, da bo kibernetska varnost ena izmed prioritet bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU. Državnika pa sta se dotaknila tudi problematike Zahodnega Balkana. Japonska namerava s Slovenijo sodelovati v procesu približevanja držav te regije EU. Pripravljenost na sodelovanje s Slovenijo v času predsedovanja EU pa je japonski minister pokazal tudi glede indopacifiške regije. Prav tako se je razveselil strategije EU, ki se nanaša na sodelovanje v indopacifiški regiji.

Ministra sta ugotovila, da si državi na tem področju delita skupne vrednote. Obe državi se zavzemata za mednarodni red utemeljen na pravu, za prosto plovbo, odprto ter pošteno okolje, pa tudi za trgovino in krepitev odpornosti. Slovenski minister je ob tem še dejal, da so tovrstne vrednote tako za Slovenijo kot tudi Luko Koper temeljnega pomena. Obenem je Logar izrazil podporo tej vzhodnoazijski državi pri organizaciji Olimpijskih ter Paraolimpijskih iger, ki bodo prihajajoče poletje v Tokiu. Japonski minister pa se je slovenskemu za podporo zahvalil in poudaril, da želijo zagotoviti varen potek dogodka.

Motegi pa se je srečal še s predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom republike Borutom Pahorjem. Z Janšo je spregovoril glede pandemije COVID-19 in predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Pogovori pa so tekli tudi o ekonomsko-političnem sodelovanju med državama in varnostnimi izzivi v indopacifiški regiji. V nadaljevanju pa namerava japonski minister obiskati tudi BiH in druge države srednje ter vzhodne Evrope.

Premier Janez Janša in japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi.

Predsednik republike Borut Pahor in japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi.

Domen Mezeg/Nova24TV