Janša v upanju na močno koalicijo za Slovenijo zavrnil mesto mandatarja v prvem krogu

Janša ob sprejemu novih članov stranke SDS, foto: facebook

Nasprotno kričanju levice, da Janša želi oblast za vsako ceno kot relativni zmagovalec predčasnih volitev, pa je ta predsedniku RS Borutu Pahorju poslal pismo, v katerem izraža mnenje, »da v Državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade Republike Slovenije za mandat 2018-2022.«

S tem je Janez Janša tudi de-facto zavrnil očitan “naskok” na mesto predsednika vlade, zavrnil ponujeno mesto v prvem poskusu izbire novega mandatarja in pozval vse parlamentarne stranke k skupnemu sodelovanju za oblikovanje močne koalicijske Vlade v dobro Slovenije ter njenih državljank in državljanov.

Janša je pismo predsedniku Pahorju zaključil s pozivom za preoblikovanje volilnega sistema v večinski sistem, saj je trenutni sistem v neskladju z ustavo RS. Poziv je predvsem v dobrobit državnim demokratičnim procesom, saj bi po Janševih besedah »…takšna sprememba lahko pomembno povečala zaupanje ljudi v demokratični proces volitev in s tem tudi volilno udeležbo, ki je že dva mandata nevarno nizka.«

V očeh levice državni sovražnik št. 1

Edina skupna programska točka za razvoj Slovenije levih političnih strank (LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS, Levica) na zadnjih predčasnih volitvah je bila mantra »Samo da ni Janša!«.

Pa vendar tisti, ki Janšo poznajo bolj osebno, ne zgolj iz proti-medijske gonje mainstream medijev proti njemu in njegovi stranki SDS, povedo da gre v resnici za dve osebi. Javnega sovražnika in dežurnega krivca na eni ter empatičnega in zavednega človeka ter Slovenca na drugi strani. Ravno te dni se bo prvak stranke SDS mudil na letnem srečanju s člani stranke.

V sproščenem okolju Janša pokaže svoj empatični obraz, foto: Miha F

Številne zgodbe udeležencev teh in takih srečanj po vsej Sloveniji pripovedujejo zgodbo o človeku, ki slehernemu članu ali zgolj simpatizerju ali radovednežu, kdo je Janša seže v roko, se zahvali za izkazano podporo in prisluhne zgodbam ljudi. Njihovim problemom, slabim izkušnjam z državo, drugorazredni obravnavi državljank in državljanov zgolj zato ker niso na partijski liniji. Ti primeri so nato tudi del osnove za politiko stranke SDS, katero vse več državljank in državljanov prepoznava kot razvojno in dobro za Slovenijo.

Grožnja levice, da bo Janša na vsak način pograbil oblast je tako izpuhtela v zrak. Trenutni položaj, »pri katerem druga in tretja stranka skupaj ne dosegata števila poslancev prve« SDS, »hkrati pa tudi SDS za sestavo večine potrebuje še vsaj dva koalicijska partnerja« mu tako ni prepustil druge odločitve za dobrobit Slovenije, kot da se kot relativni zmagovalec vseeno odpove mestu mandatarja v prvem krogu.

Zato so sedaj na potezi tisti, ki jim je bila skupna točka pred volitvami »Samo da ni Janša!«. Kljub temu, da je žogica na njihovem igrišču, pa tudi drugo uvrščeni Šarec trenutno na dopustu, še nima zagotovljenih 46 glasov za izvolitev. Ko se je Janši ponudila enaka možnost po neizglasovanju Jankovića na mesto mandatarja, ni cincal in dopustoval, ampak je ponudbo državno tvorno sprejel in sestavil koalicijo.

Sebastjan J