Janša v pogovoru za indijski časopis The Economic Times: Luka Koper želi okrepiti prisotnost na indijskem trgu

Predsednik vlade Janez Janša. Vir: Twitter/Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v intervjuju za indijski časopis The Economic Times. V pogovoru, ki ga je opravil novinar Dipanjan Roy Chaudhury, je bilo govora o slovensko-indijskih odnosih, o sodelovanju Indije in Slovenije na gospodarskem področju, pa tudi o načrtih za krepitev sodelovanja med obema državama.

 

Prevod pogovora objavljamo v nadaljevanju:

Kakšni so načrti za krepitev partnerstva/sodelovanja na področju obrambne industrije med Indijo in Slovenijo?

Slovensko podjetje Pipistrel je v hudi mednarodni konkurenci na razpisu leta 2015 prejelo pogodbo za proizvodnjo 194 visoko sposobnih šolskih letal za indijske letalske sile (IAF), indijsko mornarico (IN) in nacionalni kadetski korpus (NCC) za različne namene. To je bila do tedaj največja posamezna pogodba za dobavo lahkih letal na svetu. Z njeno uspešno izvedbo sta Slovenija in Indija postavili trdne temelje za nadaljnje dvostransko sodelovanje na obrambnem področju. Možno konkretizacijo vizij ter načrtov za krepitev partnerstev na obrambnih industrij vidim kot sad krepitve dialoga in sodelovanja med Indijo in Evropsko unijo, saj postaja indo-pacifiška regija varnostno vse pomembnejša tema.

Kako se namerava Slovenija umestiti kot vstopna točka Indije za južno in srednjo Evropo, vključno z Balkanom?

Slovenija je srednjeevropska in sredozemska država. Luka Koper je najsevernejše pristanišče na Jadranu, kar nas postavlja v samo središče Evrope in le lučaj od večjih mest EU, držav Zahodnega Balkana in drugih evropskih držav, ki skupaj tvorijo največji trg za indijsko blago, storitve in naložbe. Ker imamo dobro infrastrukturo, izkušnje na področju logistike ter varno in stabilno gospodarsko okolje, lahko postanemo ključni strateški partner Indije in vstopna točka za indijski izvoz na evropske trge.

Ali Slovenija načrtuje sodelovanje z Indijo v Luki Koper? Kakšna naj bi bila po mnenju Slovenije vloga Indije v Evropi?

V zadnjem času so številne svetovne linijske družbe prepoznale prednosti jadranske transportne poti, zlasti krajši čas pomorskega tranzita v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči, ter s tem pomen Luke Koper. To velja tudi za Indijo – Luka Koper zdaj zagotavlja posredne pomorske prevozne storitve do različnih indijskih pristanišč, kot so Nhava Sheva, Mundra, Chennai in Kalkuta. Veliko možnosti vidimo tudi v uvozu in izvozu pokvarljivega blaga, kot sta sadje in zelenjava, vozil, industrijskega tovora in surovin. Zato si želimo več sodelovanja indijskih prevoznih družb. Luka Koper želi okrepiti svojo prisotnost na indijskem trgu, zato v Indiji izvaja številne dejavnosti trženja in razmišlja o ustanovitvi stalnega predstavništva v Indiji.

Sicer pa je Indija pomembna svetovna in strateška partnerica tako Slovenije kot celotne EU. Naj vas spomnim na neformalni vrh EU – Indija v Portu 8. maja 2021, na katerem so se voditelji dveh največjih demokracij na svetu sestali na videokonferenci. Na srečanju je bilo okrepljeno strateško partnerstvo med EU in Indijo, ki temelji na skupnih vrednotah demokracije, svobode, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogajanja o prosti trgovini in se začeli dogovarjati o dveh dodatnih trgovinskih sporazumih. Ustanovili smo tudi novo partnerstvo za povezljivost. Zavedamo se, da je EU ena od največjih trgovinskih partneric Indije in tujih vlagateljic v tej državi ter da je v novi digitalni dobi potrebno tesno sodelovanje na področju globalnih digitalnih standardov, omrežij 5G in širše. Svetovni trgovinski sistem mora ostati odprt, trgovinske in naložbene odnose pa je treba še naprej razvijati, da bi sprostili vse svoje zmogljivosti, zlasti v okviru gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19.

V Jugoslaviji je imela prav Slovenija največji delež jugoslovanskega izvoza v Indijo. Na katerih področjih pričakujete slovenske naložbe v Indiji in na katerih bi lahko sodelovali?

Indija je druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. V letu 2020 smo evidentirali 339,62 mio evrov menjave storitev in blaga, sodelovanje z Indijo je za nas zelo pomembno.

Kot eno najbolj obetavnih področij sodelovanja med državama lahko omenim informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, predvsem na področjih elektronike, programske opreme, in na drugih področjih kot so pametna mesta in družbe, digitalna preobrazba in avtomatizacija, eZdravje, telemedicina ter nacionalni registri. Ker so slovenska podjetja odlična na področju okoljskih tehnologij, lahko indijskemu gospodarstvu ponudijo rešitve in opremo za pripravo pitne in tehnološke vode, čiščenje odpadnih voda in zemlje, optimizacijo delovanja vodovodnih in kanalizacijskih omrežij, telemetrijo ter daljinsko odčitavanje porabe vode.

Naša država ima tudi bogate izkušnje na področju inženiringa hidroelektrarn, razvijamo pa tudi rešitve in opremo za proizvodnjo sončne energije. Priložnosti vidimo v izvozu transformatorjev, fiksnih kondenzatorjev, števcev električne energije in pametne komunikacijske tehnologije. Slovenska podjetja lahko indijskemu okolju ponudijo tudi kmetijsko mehanizacijo, inženiring in opremo za proizvodne obrate ter skladišča kot tudi rešitve v logistiki. Naštel sem le nekaj področij, vendar pa vidim še veliko drugih priložnosti za sodelovanje ter skupne projekte obeh držav. Prepričan sem, da bo s poglobitvijo sodelovanja med Indijo in Slovenijo čedalje več tovrstnih projektov.

Vir: Gov