Janša: Slovenija ima dovolj zaloge nafte, ni razloga za paniko

FOTO: Primorska24

Cel svet čuti posledice ruske invazije na Ukrajino, ceno svobode Evrope pa bomo plačevali z visokimi cenami energentov. Trgovci so za jutri napovedali večjo podražitev naftnih derivatov. Popoldne je bil na bencinskih servisih kaotično stanje, saj takšnega povpraševanja po naftnih derivatih dobavitelji ne pomnijo. Na nekaterih bencinskih servisih je celo zmanjkalo nafte, premier Janez Janša pa miri, da ima Slovenija dovolj zalog nafte. “Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko,” je še pojasnil. 

 

Po napadu Rusije na Ukrajino in uvedenih sankcij zoper Rusijo, poleg Ukrajine posledice čuti ves svet, saj cene naftnih derivatov letijo v nebo. “Svobodo bomo plačali z naraščajočimi cenami energentov,” je pred dnevi opozoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Njegove napovedi se izkazujejo za resnične, saj so že danes trgovci napovedali podražitev litra nafte in bencina za približno 0,15 evra na liter.

Analitik gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc je dejal, da je zelo težko napovedati, kaj nas čaka v prihodnosti, saj je rast cen energentov presenetila vse analitike. “Tukaj dejansko govorimo o dveh vidikih. En vidik je, da svetovna konjuktura ostaja močna, drugi vidik je, da obstaja določena verjetnost, da bo uveden embargo na rusko nafto in dejstvo, da marsikateri trgovec noče kupovati ruske nafte,” je dejal in pojasnil, da se lahko cene še bolj dvignejo, če se bodo razmere še bolj zaostrile.

Tisti, ki so vedeli za podražitev naftnih derivatov so danes pohiteli na bencinske črpalke, da bi si zagotovili zaloge, oziroma polne tanke avtomobilov. Kot kaže pa je med potrošniki zavela prava panika, saj je bilo na bencinskih servisih opaziti nepregledne gneče. Na nekaterih bencinskih servisih so zabeležili celo tako povpraševanje, da jim je zmanjkalo zalog nafte, ki pa jih niso mogli tako hitro nadomestiti. Takšnega povpraševanja dobavitelji nafte in kurilnega olja ne pomnijo, povpraševanje po kurilnem olju pa se je v zadnjih dveh tednih dvignilo za 200 odstotkov.

Gre za izjemno situacijo, pravijo trgovci naftnih derivatov. Da je panika odveč, je pomiril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov in goriva ne bo zmanjkalo. “Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko,” je še pojasnil.

Vir: Nova24TV, Sara Rančigaj