Janša: Ponosen sem, ker je država v dobri kondiciji

Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Facebook (Janez Janša)

Predsednik vlade Janeza Janše je ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca, v poslanici državljanom sporočil naslednje …

 

Človeštvo se danes sooča z resnimi izzivi. Svet po pandemiji ni več svet, ki smo ga poznali. Vojna v Ukrajini in njene posledice bodo nedvomno pomembno vplivale na delovanje svetovnega gospodarstva. Razmere, ki so primerljive le z najtežjimi preizkušnjami v zgodovini človeštva, zaznamujejo tudi letošnje praznovanje praznika dela.

Ko smo pred dobrima dvema letoma prevzeli vodenje vlade, smo vedeli, da nas čaka zahtevno delo. Kljub temu, da sta bili to leti težkih preizkušenj, smo se veliko naučili. Kriza je namreč lahko tudi priložnost. Vendar le za tistega, ki ima pogum in je odprt za nova znanja ter izkušnje.

Veliko je bilo narejenega in ponosen sem, ker je država danes v dobri kondiciji. V času krize oziroma velikih sprememb je namreč odgovornost vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, skrbi za njihovo varnost, ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. To poslanstvo smo dve leti uresničevali z vsem svojim znanjem, gorečnostjo in predanostjo.

S sprejetjem desetih protikoronskih zakonov za odpravljanje in blažitev posledic epidemije nam je uspelo ohraniti zdrave potenciale gospodarstva, delovna mesta in vse vitalne elemente socialne države. V zakonodajnih paketih smo tako predvideli za več kot 6 milijard evrov pomoči. Do danes je bilo izplačanih več kot 4,5 milijarde evrov za nemoteno poslovanje in okrevanje podjetij v vseh panogah. V času boja z epidemijo je bilo za pomoč za ohranitev delovnih mest namenjenih več kot 730 milijonov evrov za več kot 340.000 delovnih mest. Posebno pozornost smo namenili socialno najšibkejšim, starejšim in družinam z več otroci. Na nikogar nismo pozabili.

Danes se Slovenija uvršča v vrh držav EU, ki so se na krizo zaradi epidemije najbolje odzvale. Po oceni OECD smo na 2. mestu po gospodarskem odzivu na epidemijo. V drugem četrtletju imamo najvišjo rast stopnje zaposlenosti v EU. Po dveh letih našega mandata Slovenija beleži rekordno nizko brezposelnost, in sicer 58.774 oseb v mesecu aprilu in rekordno število delovno aktivnih oseb, več kot 912.000. Višina minimalne plače se je povečala iz 940 evrov na 1074 evrov, povprečna mesečna bruto plača pa iz 1.856 evrov na 1.923 evrov.

Ob rekordni gospodarski rasti smo vse naštete ukrepe še nadgradili z zakonom o dohodnini, ki bo prispeval k povišanju neto plač delavcev. Delavec, ki prejema povprečno plačo, bo prvo leto prejel 260 evrov večjo izplačilo plače, do leta 2025 pa kar 1000 evrov več neto letne plače. Takšen ukrep bo omogočil, da bodo gospodarsko rast občutili vsi delavci s tem, da se država odpove delu pobranih davkov. Ko vlada dela za ljudi, so rezultati njenega dela večja blaginja in varnost za vse.

Po tradiciji na predvečer 1. maja širom po državi zagorijo kresovi, ki ne le preganjajo temo, marveč prinesejo tudi svetlobo upanja. Upanja, da se nam ni bati prihodnosti. Če bomo le znali združiti najboljše, kar kot narod premoremo, bomo napredovali. Vsak posameznik, vsi skupaj, narod, domovina. Če bomo znali prisluhniti drug drugemu in skupaj delati za domovino, za uspešno Slovenijo.

Vsem, posebej tistim, ki živite od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, iskrene čestitke ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca. Ostanite zdravi in pogumni. Ohranite upanje.

Janez Janša,
predsednik Vlade Republike Slovenije

Vir: Gov.si