Janša o predkupni pravici za hotele Sava: Ni namen države, da postane največji hotelir (VIDEO)

Predsednik vlade Janez Janša na novinarski konferenci. FOTO: Twitter/Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci izpostavil, da je bil delež Save hotelov že prodan zasebnemu skladu v prejšnjem mandatu. Dejal je, da vlada danes na dopisni seji odloča o predlogu dokapitalizacije Slovenskega državnega holdinga za vsoto, ki mu omogoča uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. V primeru, da bo država dokapitalizirala SDH, pa je napovedal, da bo opravljena forenzična preiskava poslovanja teh podjetij skupaj z odvisnimi družbami, za preteklih deset let. “Seveda pa ni namen države, da postane največji hotelir, kot je to na svetu samo na Kubi,” je dejal Janša.

 

Predsednik vlade Janez Janša je med obiskom madžarskega premierja Viktorja Orbana na novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanja novinarjem. Na vprašanje o uveljavljanju predkupne pravice za hotele Sava je Janša izpostavil, da je bil ta turistični objekt prodan v prejšnjem mandatu zasebnemu kupcu in ne madžarski vladi. “Verjetno ni nič vprašal madžarske vlade ne takrat, ne sedaj,” je izpostavil.

Kar pa se tiče uveljavljanja predkupne pravice do nakupa pri prodaji manjšinskega deleža Sava hotelov, pa po njegovih besedah manjšinski delež tuji sklad prodaja nekemu tujemu skladu. “Mislim, da ravno danes poteka dopisna seja slovenske vlade na podlagi predloga, da se dokapitalizira Slovenski državni holding za vsoto, ki omogoča SDH, da uveljavi predkupno pravico,” je dejal. Zvečer naj bi potekala tudi seja nadzornega sveta Kapitalske družbe (KAD), ker je to eden tistih subjektov, ki ima tudi pravico uveljavljanja te predkupne pravice. “Jaz upam, da bodo tam sprejeta podobna odločitev,” je pojasnil Janša.

Če bo država odkupila delež v Savi, bo sledila forenzična preiskava poslovanja družbe
V gradivu na dopisni seji vlade je poleg tega predloga za dokapitalizacijo tudi predlog oziroma obveza SDH, če konsolidira lastništvo, da opravi forenzično preiskavo poslovanja teh podjetij skupaj z odvisnimi družbami, za preteklih deset let. “Seveda pa ni namen države, da postane največji hotelir, kot je to na svetu samo na Kubi,” je še bil kritičen.

FOTO: Facebook, Sava hoteli

SDH in Kapitalska družba (Kad) imata sicer do 3. marca čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi. Odločitev je pričakovati že do konca tega tedna, po pričakovanjih bo država prek SDH in Kada uresničevala predkupno pravico. Kad, ki ima v Savi približno 28-odstotni delež, je zunanje cenitve že pridobil, nadzorniki pa odločitve še niso sprejeli. Sejo nadzornega sveta so začeli že v petek, ko niso sprejeli nobene odločitve, danes jo nadaljujejo. SDH, ki je lastnik nekaj manj kot 19-odstotnega deleža, pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejel v petek, poroča STA.

Odločitev o prodaji bo znana že pred naslednjim ponedeljkom
Sklad York je konec januarja z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, podpisal dogovor o nakupu njegovega 43,2-odstotnega deleža v Savi, neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Država, ki je prek SDH in Kada lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi, ima možnost uresničevanja predkupne pravice za omenjeni delež. Odločitev o uveljavitvi predkupne pravice naj bi padla še pred ponedeljkovo izredno sejo Državnega zbora, na kateri bodo poslanci na zahtevo opozicije razpravljali prav o uresničitvi predkupne pravice in o priporočilih vladi, naj kot skupščina Kada in SDH to zagotovi.

FOTO: Facebook, Sava hoteli

Uresničevanje predkupne pravice sicer pričakujejo na gospodarskem ministrstvu, vrstijo se tudi pozivi iz opozicije in dela strokovne javnosti k temu. V javnosti je namreč vse bolj slišati o neuspešnih prodajah turističnih zmogljivosti tujcem, a družba Prestige Tourism zagotavlja, da ima dobre namene.

Prestige Tourism ima vizijo dolgoročnega razvoja Save hotelov
Kot so zapisali ob podpisu pogodbe z Yorkom, nameravajo v Savo vstopiti z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, v partnerstvu z državo pa želijo, kot so navedli, izvesti obsežen investicijski cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save so pripravljeni zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev. Če državni akterji ne bodo izkoristili predkupne pravice, napovedujejo podpis memoranduma z razvojnimi zavezami.

Tako madžarski kupci kot državna lastnika bodo sicer morali ob nakupu koncentracijo priglasiti varuhu konkurence. Kot je v minulih dneh pisalo Delo, pa soglasje pri državnih lastnikih ne bi bilo samoumevno. Po informacijah časnika bi država zadrege s koncentracijo lahko rešila z zavezami o poznejši odprodaji dela Savinih naložb ali oddaji v upravljanje tretjim osebam. Savino podjetje Sava Turizem je v turistični panogi strateškega značaja in je zaradi svojega pomena zamišljeno kot steber državnega turističnega holdinga, v okviru katerega bi konsolidirali in nato prestrukturirali državna turistična podjetja.

Vir: Nova24TV, Sara Rančigaj