Janša ima posluh za slovenski šport: napovedal več investicij v šport, davčne olajšave, športnikom pa višje nagrade

Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Twitter

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je navdušen športnik, posebej pa ga veseli pohajanje po slovenskih gorah in plezanje. Olimpijske igre so razkrile, da imamo v svojih vrstah odlične športnike, ki so za svoje podvige in ves trud vredni nagrad. Janša je v ta namen poudaril, da je šport del kakovostnega življenja, slovenski vrhunski športniki pa so odličen promotor Slovenije. “Vlada bo zato predlagala nov zakon o 5-letnih investicijah v športno infrastrukturo, davčno olajšavo za podporo športu in višje nagrade prejemnikom medalj,” je sporočil na Twitterju.

 

Slovenija je majhna po površini, a velika po mnogih velikih športnih uspehih. To ne nazadnje dokazujejo tudi odlični dosežki naših športnikov na pravkar končanih olimpijskih igrah, s petimi medaljami pa smo se uvrstili na 31. mesto na Olimpijskih igrah. Glede na število prebivalcev pa smo Slovenci v samem svetovnem vrhu. “Šport del kvalitetnega življenja, slovenski vrhunski športniki pa so odličen promotor Slovenije,” je dejal Janez Janša na Twitterju.

Premier Janša si želi, da bi Slovenci še bolj osvojili pomen športa, ga razvijali in omogočali uspehe naših športnikov. “Vlada bo zato predlagala nov zakon o 5-letnih investicijah v športno infrastrukturo, davčno olajšavo za podporo športu in višje nagrade prejemnikom medalj,” je pojasnil.

Komentatorji Janševe novice si želijo, da bi lahko naši vrhunski športni asi, kljub visokim zaslužkom, živeli doma. “Znižati davke na raven davčnih oaz. Vračajo naj pa s promocijo države,” so dejali. Slednjega se je zavedal tudi davčni svetovalec in aktualni vršilec dolžnosti direktorja FURS, Ivan Simič, ki je v sklopu vseh preostalih davčnih predlogov predlagal, da bi znižal plačila dohodnine tistim, ki prejmejo plačo, višjo od milijona evrov, kot na primer športniki, saj si ne želi, da se selijo v tujino.

Številni vrhunski športniki se zaradi visokih davkov preselijo v davčno bolj ugodne države
Olajšave vrhunskim športnikom in uvedba socialne kapice pa niso naletele na dober odziv Levice, ki je v tem le videla “bogatenje izbrancev”. Zanimivo, saj je ravno šport tista disciplina, ki ostaja še vedno pod okriljem “rdeče struje”, ta pa športnikom očitno ne želi olajšati napornega življenja. Tega se je zavedal tudi Primož Roglič, ki se je ob koncu leta 2019 odločil zamenjati Slovenijo z Monakom. V Sloveniji bi mu ostalo le 50 odstotkov celotnega zaslužka, medtem ko v kneževini plača le osem odstotkov davka. Tako imamo v Sloveniji po mišljenju levice raje, da športniki svoj denar prenesejo v davčno bolj ugodna okolja in ne plačajo davka domovini, ki mu ni zmožna stopiti nasproti.

Sara Rančigaj/Nova24TV