Janez Poklukar je novi minister za zdravje

Minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Twitter/ Vlada RS

Državni zbor je s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred DZ, je s tem postal osemnajsti minister za zdravje doslej in tretji, ki vodi ta resor, v tej vladi. Z delom na ministrstvu dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana začenja v sredo. “V 10 dneh je bila zaključena tudi obnova in dogradnja prostorov, kar se je poprej vleklo kar 12 let,” pa je visoko usposobljenost kandidata komentiral predsednik vlade Janez Janša.

 

V nagovoru po imenovanju in zaprisegi je novi minister za zdravje Janez Poklukar ponovil, da bi bil danes raje v ambulanti, a verjame, da lahko na mestu ministra naredi več za zdravje ljudi. “Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni in vsi Slovenci si to zaslužimo,” je izpostavil. Vse v državnem zboru je povabil h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju. Med prednostne naloge na ministrskem mestu Poklukar sicer uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

V največji koalicijski stranki SDS so prepričani, da je kandidat za zdravstvenega ministra Janez Poklukar sposoben urediti razmere v zdravstvu, zato so prepričani, da je za to odgovorno pozicijo več kot primeren. Kot je ob tem prepričana poslanka SDS Anja Bah Žibert “ne gre le za besede, gre za dejanja, izkazana v uspešnih zgodbah.” Ob tem je izpostavila uspešno zaključeno sanacijo jeseniške bolnišnice, kar je prav delo Poklukarja, poroča STA. V času svojega mandata se bo moral Poklukar soočiti s številnimi sistemskimi težavami in infrastrukturnimi zaostanki, predvsem pa spopasti s problematiko čakalnih vrst. Stvar bo še posebej zahtevna, saj je dotično ministrstvo kadrovsko podhranjeno. Njegovo podporo so ob tem napovedali tudi v stranki SMC. Predstavnica te stranke Mojca Žnidarič, je ob tem dejala, da slovensko zdravstvo prav sedaj potrebuje ministra, katerega kompetence nam bodo pomagale prebroditi koronakrizo ter posebej poudarila pomen cepljenja. Napoved podpore pa so izrazili še v poslanski skupini NSi.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in predsednik vlade Janez Janša na ogledu neadaptiranih prostorov. FOTO: Twitter/Janez Janša

Vodja te poslanske skupine Jožef Horvat, je ob tem dejal, da je razlogov za podporo potencialnemu novemu ministru več kot dovolj. Horvat ob tem opaža, da je dostojanstvo slehernega človeka ena ključnih vrednot, ki Poklukarja odlikujejo, poudaril pa je tudi njegov spoštljiv odnos do sodelavcev, pri dosedanjem delu pa naj bi se prav tako izkazal kot izvrsten krizni manager. V NSi še menijo, da je slovenski zdravstveni sistem potreben posodobitve, ker aktualnim družbenim potrebam ne odgovarja, tako organizacijsko, kot tudi finančno.

Janša: Poklukar je v UKC Ljubljana, v desetih dneh obnovil in dogradil to, kar se je pred njim vleklo 12 let
V NSi so sicer naklonjeni javnemu zdravstvu, ki je pregledno in solidarno, vendar pa je potrebno dopustiti tudi razvoj zasebnega zdravstva ter zavračajo monopolni model obveznega zdravstvenega zavarovanja, konkurenčnost pa naj bo regulirana. Glede Poklukarja pa je podal pozitivno mnenje tudi predsednik vlade Janez Janša. Ob pričetku seje v Državnem zboru, na kateri se bo odločalo glede imenovanja Poklukarja za novega zdravstvenega ministra, je izpostavil vse vidne uspehe, ki jih je v času svoje kariere že dosegel Poklukar.

Janša je izpostavil tudi, da ima Poklukar pri svojem delu visoke standarde ter dobre vodstvene kompetence in izredno dober poznavalec našega zdravstvenega sistema. Spomnil je še, da je Poklukar leta 2013 postal predstojnik oddelka za interno medicino v Splošni bolnišnici Jesenice, kmalu zatem pa tudi direktor s polnimi pristojnostmi. Do julija 2019 mu je uspelo uspešno zaključiti sanacijo njenega poslovanja. Znano je tudi, da je ministrski kandidat zatem avgusta 2019 prevzel vodenje samega UKC Ljubljana ter se uspešno soočil s finančnimi in sanacijskimi izzivi te ustanove. Ob tem so prav poseben izziv predstavljali oboleli za covidom-19 oziroma njihovo uspešno zdravljenje, čemur je bil kos. V 10 dneh je bila zaključena tudi obnova in dogradnja prostorov, kar se je poprej vleklo kar 12 let.

Domen Mezeg/Nova24 TV