Janez Janša: SDS je politična sila slovenske osamosvojitve, politična sila sedanjosti in politična moč prihodnosti

Slovenska demokratska stranka obeležuje 32 let svojega obstoja. Letošnja slavnostna akademija ob 32. obletnici je potekala nekoliko drugače kot obletnice preteklih let. Prvič je potekala virtualno.

Prisotni na virtualni slavnostni akademiji SDS so na začetku prisluhnili recitalu pesmi predsednika Janeza Janše Najlepša si in slovenski himni. Slavnostno akademijo, ki je tokrat prvič potekala virtualno, je povezovala Eva Irgl. V uvodu je nekaj besed namenila zgodovini Slovenske demokratske stranke. Poudarila je, da v Slovenski demokratski stranki gradijo Slovenijo vse od njene ustanovitve. “Gradimo jo vztrajno, s hrabrostjo ter neizmerno notranjo močjo posameznic in posameznikov, naših članic in članov. Gradimo jo zate. Starejši za mlade, mladi za svojo prihodnost,” je povedala poslanka SDS.

Prisotne je potem pozdravil predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, ki je uvodoma dejal, da je Slovenska demokratska stranka v svojih 32. letih obstoja dosegla ogromno. Rekel je, da SDS predstavlja sidrišče politične normalnosti, ki zagovarja gospodarski napredek in ohranjanje slovenske tradicije. “Gradi nas identiteta, kultura, jezik, družina. Vrednote, ki jih nosimo v srcu, so svoboda, pravičnost, odgovornost. Zavračamo totalitarne ideologije vseh izvorov. Zaradi naših prepričanj privabljamo ljudi iz vseh kotičkov Slovenije in žanjemo zaupanje v tujini. Smo stranka, ki vedno zagovarja sodelovanje. Vsakič smo ponudili roko sodelovanja drugače mislečim.« Štrakl je sklenil: »Danes se skupaj borimo proti epidemiji, ki jo bomo uspešno premagali. Mladi v stranki vam zagotavljamo, da to še zdaleč ni zadnja zmaga, ki jo bomo skupaj dosegli. SDS, vse najboljše!”

V nadaljevanju je Irglova povedala, da je Slovenska demokratska stranka velika družina, zbrana iz vseh družbenih plasti življenja in vseh starosti, a med seboj povezana. “Drži se nas neomajno prepričanje, da je vsak človek pomemben, da vsako življenje šteje,” je navedla Irglova in še, da je “Slovenija naša domovina in da se bomo zanjo vedno borili”.

Premier Janša osrednji govornik
Osrednji govornik je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša“Iz upanja Slovenske pomladi se je rodila. Zrasla je iz trpljenja in poguma dr. Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča ter tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Vseh, ki so tudi skozi svinčena leta, doma, v zamejstvu in po svetu ohranili zdravo kmečko pamet in z njo vero v možnost demokratične in samostojne Slovenije,” je v svojem nagovoru poudaril Janša. Opisal je tudi nastanek Slovenske demokratske stranke: “Zlivala se je v dve osrednji stranki kasneje nastalega Demosa, v Slovensko demokratično zvezo in Socialdemokratsko zvezo Slovenije. Pomladna, demokratična, slovenska osamosvojitvena energija.”

Janša je v svojem nagovoru dejal, da je Slovenska demokratska stranka zrasla v politično in stebrno moč slovenskega naroda. Povedal je še, da se SDS nikoli ni izneverila prvotnim načelom, nikoli ni poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije in da nikoli ni zavračala sodelovanja. “Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti. In je politična moč slovenske prihodnosti, ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek. Brez delitve na naše in vaše, na prvo in drugorazredne.”  Ob koncu je stranki izrekel iskrene čestitke: “Prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. Ni popuščanja. Naj živi naša velika družina, slovenska in demokratska. In Bog živi Slovenijo.”

Po slavnostnem govoru je sledila podelitev najvišjih priznanj SDS. Diamantni znak SDS je letos prejel Miroslav Luci, ki je ob tem, da mu je v veliko čast ter zadovoljstvo, da se lahko v imenu prejemnikov priznanj in plaket zahvali predlagateljem in odločevalcem o prejemnikih. Luci je predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom v vladi ter koaliciji tudi zaželel uspešno delo pri premagovanju pandemije covida-19 in socialno-ekonomskih težav, ki bodo po njegovem sledili.

Lepa si Slovenija, je zapela Darja Gajšek, pesem Slovenija v Svetu pa je izvedel MePZ Zborallica. Letošnjo virtualno slavnostno akademijo so zaključili z recitalom Prešernovega verza in pesmijo Korada in Franceta Za tvoj rojstni dan.

Sara Kovač/Nova24 TV