Janez Janša: SDS bo podprla ukrepe, ki bodo dejansko pomagali ljudem

Vir: Twitter (Janez Janša)

Danes je v Ljubljani potekal posvet o ukrepih za blažitev draginje, na katerem so med drugim sodelovali predsedniki vseh parlamentarnih strank, predstavniki energetskih podjetij in ekonomski strokovnjaki. Posveta sta se udeležila tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in poslanec Rado Gladek.

 

“Skrajni čas je, da vlada pripravi ukrepe, s katerimi se uravnoteženo naslovi probleme gospodarstva, kmetijstva in ljudi, ki jih imamo s to draginjo,” je ob prihodu na posvet dejal prvak SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je SDS vedno pripravljena podpreti vse ukrepe, ki gredo v koristi ljudi in gospodarstva, in tako bo tudi tokrat. “Mi imamo predlogov veliko, nimamo pa glasovalne večine v DZ,” je glede opozicijskih predlogov dejal Janša in dodal, da bodo predloge danes predstavili, “če bodo vladajoči pripravljeni poslušati”.

Po koncu posveta, ki je bil namenjen oblikovanju celovitih rešitev za obvladovanje draginje ter zagotovitvi energetske varnosti države, je izjavo za medije podal predsednik SDS Janez Janša.

Na vprašanje, kakšen je bil prvi sestanek koalicije in opozicije, in kakšen je bil izplen sestanka, je Janša odgovoril, da to ni bil sestanek koalicije in opozicije, ampak da je šlo za razširjen sestanek, v katerem so sodelovali ekonomski ter energetski strokovnjaki, ki so predstavili konkretne podatke o trenutni situaciji in nekatere napovedi. »Ta del je bil zelo koristen. Kar se tiče ukrepov. Vlada jih je nekaj napovedala in če držijo besede izrečene na koncu, bo še en sestanek, ko bo vlada te ukrepe dala na papir in jih tudi konkretizirala. Naš predlog je bil, da se sredstva za blaženje energetske krize, deloma tudi naslavljanje problema visoke inflacije, jemljejo iz visokih dobičkov proizvajalcev električne energije,« je povedal predsednik SDS.

»Tudi proizvajalci električne energije, ki so v državni lasti, prodajajo to energijo po visokih cenah, ki je petkrat višja od stroškov proizvodnje in tukaj je vir za nekatere investicije, ki jih potrebujemo v prihodnosti, kot tudi za blaženje energetske krize, ko gre za pomoč ljudem in podjetjem,” je navedel. “Ko gre za investicije, ki so nujne, da bo naša energetska bilanca drugačna in da bodo cene nižje, pa je treba izkoristiti rezerve,” je dodal in ob tem opomnil na nahajališča zemeljskega plina ter na biomaso, saj je Slovenija četrta najbolj gozdnata država v Evropi. »Tukaj je ogromno zalog biomase, ki je ne izkoriščamo. Tu so številne poslovne priložnosti, ki bi jih morali v prihodnje, kar se da relativno hitro, nasloviti,« je povedal.

Kot strateško pomembno za prihodnost je Janša izpostavil gradnjo drugega bloka nuklearne elektrarne. Del rešitev pri energetski draginji predsednik SDS vidi tudi v spremembi evropskih politik. »Vladi smo svetovali, da se bolj angažirajo skupaj s tistimi državami, ki razmišljajo podobno. Predvsem, da se spremeni formula izračuna cen električne energije na evropskem trgu, ki se zdaj ob teh cenah računa predvsem na podlagi energenta zemeljskega plina, ki pa predstavlja samo 10% energentov. S tem se ustvarjajo veliki dobički in ti dobički ne gredo samo v Moskvo, ampak tudi v nekatera evropska podjetja, ki trgujejo z energenti. Ta podjetja ustvarjajo lobističen pritisk na Evropsko komisijo, ki kljub temu, da je to obljubila, še ni predstavila spremenjene formule za izračun energije. Zagotovo je treba zamakniti obdavčitev ogljičnega odtisa stavb in avtomobilov, ki je napovedana. Če bo do tega prišlo, bo to dodatno zagnalo spiralo inflacije. To so vse naloge, ki jih lahko slovenska vlada skupaj s podobno mislečimi članicami EU uspešno naslavlja v prihodnjih mesecih,« je ocenil.

Glede političnega sodelovanja in poziva predsednika vlade Roberta Goloba je Janez Janša odgovoril, da to danes ni bilo izpostavljeno. »Vsi vemo, da aktualna opozicija ravna drugače, kot je v preteklosti ravnal del sedanje koalicije, ko so bili v opoziciji. Ne Slovenska demokratska stranka, verjamem, da niti Nova Slovenija, ne bosta nasprotovali ukrepom, ki bodo dejansko pomagali ljudem, gospodarstvu in kmetijstvu. Ko bo šlo za konkretne ukrepe, bo treba pogledati, ali so to ukrepi, ki gredo dejansko v to smer. Do zdaj je bilo sprejetih nekaj odločitev, ki gredo v nasprotno smer.« Janez Janša je pri tem omenil ukinitev Zakona o dohodnini, kakor tudi sprejetje zakona, s katerim so se razveljavili nekateri ukrepi prejšnje vlade, ki so omogočali hitrejšo izgradnjo nekaterih energetskih objektov. »Upam, da se bo vladna koalicija sinhronizirala in da ne bo z levo roko podirala tistega, kar bi želela zgraditi z desno roko.«

Glede predstavljenih vladnih ukrepov za blažitev energetske draginje, je Janša povedal, da ni bilo predstavljenega nič spornega, je pa bilo veliko tega s strani vladnih predstavnikov predstavljeno v obliki dilem, zato še niso znane končne rešitve. »Gre za dileme, ali nasloviti to draginjo pri davkih ali subvencijah. Vsi so se izogibali besedi draginjski ali energetski vavčer. Lahko ta ukrep poimenujejo tudi drugače, da ne bo spominjalo na prejšnji mandat, ampak tukaj gre za nekaj ukrepov, ki dejansko lahko pomagajo ljudem in gospodarstvu in vse takšne ukrepe bomo podprli,« je še dejal Janša in povedal, da bomo v SDS podprli tudi hitre postopke pri reševanju energetske krize.

»Ko se je ta energijska draginja začela je bila naša vlada pod silnim pritiskom, da reagiramo prepočasi in da nismo odzivni. Potem, ko smo ukrepali, so bili ti očitki še vedno na mizi. Danes smo že krepko v drugi fazi draginjske krize, ki se poglablja z visoko inflacijo, ki je bila rekordna v juniji, pa naenkrat neke velike naglice in pritiskov tudi s strani medijev ni čutiti. Tukaj bi lahko bili malo bolj aktivni kljub poletnim časom,« je zaključil.

Vir: SDS