Janez Janša preganjani beloruski olimpijki Cimanovski ponudil zatočišče v Sloveniji

Kristina Cimanovska. FOTO: Twitter

Danes bi beloruska sprinterka Kristina Cimanovska morala tekmovati v teku na 200 metrov za ženske, a so jo včeraj odpeljali na letališče, potem ko se je na Instagramu pritožila nad izbiro ekipe. Novinarju Reutersa je povedala: “Glavni trener je prišel k meni in rekel, da je bilo od zgoraj ukazano, naj me odstranijo.” Na letališču se je nato obrnila na japonsko policijo in prosila za pomoč. Cimanovska se boji morebitne vrnitve v Minsk, premier Janez Janša pa ji je izrekel dobrodošlico v Sloveniji.

 

Belorusko športnico Kristino Cimanovska je režim prisilil, da zapusti olimpijske igre v Tokiu ter odleti nazaj v domovino. Razlog za to naj bi bil njeno kritiziranje beloruskega vodstva reprezentance med igrami. Svetlana Cikanovska, voditeljica beloruske opozicije, je na Twitterju zapisala, da se Cimanovska boji vrnitve v Minsk ter da noben športnik ne bi smel biti prisiljen v karkoli na ta način. Predsednik vlade Janez Janša je zapisal, da je športnica dobrodošla v Sloveniji.

Tadeusz Giczan, urednik disidentskega beloruskega medijskega kanala Nexta, je dejal, da so novinarji, ki podpirajo režim Aleksandra Lušašenka, označili za psico, pokvarjeno prostitutko ter da so govorili o njenem posilstvu. Objavil je tudi 20-minutni zvočni posnetek glavnega trenerja Belorusije, ki Cimanovski grozi, da bo, če se ne bo takoj vrnila v Belorusijo, najverjetneje storila “samomor”. Britanski poslanec in predsednik odbora za tuje zadeve Tom Tugendhat je dejal: “To je resničnost tiranije. Sega čez meje in spodkopava svoboščine po vsem svetu. Belorusija je že sestrelila letalo, utišala novinarje doma in kršila volitve.”

Tuji mediji sicer poročajo, da se beloruska tekačica počuti “varno”, japonska oblast in diplomati iz Evrope se namreč pogajajo o njenem azilu. 24-letna šprinterka je  povedala, da so jo ugrabili in jo hoteli proti njeni volji poslati nazaj v Minsk, potem ko se je pritožila nad izbiro ekipe za štafeto 4×400 m. Letalo turškega letalskega prevoznika je nato odšel brez nje, Cikanovsko pa so odpeljali na varno mesto, saj oblasti določajo naslednje korake v prihodnjih dneh. Slišati je bilo, da bo za azil morda prosila v Avstriji. Mednarodni olimpijski komite se je oglasil danes v zgodnjih jutranjih urah in zahteval pojasnilo od beloruskega nacionalnega olimpijskega komiteja.

Konec maja je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko osebno ukazal, naj lovec MiG-29 usmeri potniško letalo družbe Ryanair na zasilni pristanek – na letalu je bil namreč aktivistični novinar Roman Protaševič, za katerega je voditeljica beloruske opozicije sporočila, da mu grozi smrtna kazen – Protaševič je sicer zapustil Belorusijo leta 2019, vendar pa je leto kasneje na Nexti poročal o predsedniških volitvah, nato so ga beloruske oblasti kazensko ovadile. Po aretaciji, v začetku junija, je nato v solznem intervjuju nastopil na državni televiziji in “priznal” organizacijo protivladnih protestov ter pohvalil diktatorja Lukašenka. Že iz tega primera je torej jasno, kakšen režim tam vlada in razumljivo je, da se športnica boji vrnitve, saj ve, kaj jo doma čaka.

Poljsko zunanje ministrstvo je zdaj potrdilo, da je Poljska atletinji Kristini Cimanovski podelila humanitarni vizum.

Sara Bertoncelj/Nova24TV