Janez Janša pozdravil odstop ministrice Kozlovičeve

Lilijana Kozlovič. FOTO: Gov

“Čas, ko je na sodišču padel še zadnji, 24. (!!!) tožilski konstrukt proti Francu Kanglerju, je zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje. Žal je bilo v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala. Predsednika stranke SMC Zdravka Počivalška sem že zaprosil, da v zakonskem roku oziroma čimprej predlaga novo ime,” je v odzivu na današnji odstop ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič komentiral premier Janez Janša.

 

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se je za odstop odločila potem ko je vlada vladna razveljavila postopek izbire dveh delegiranih evropskih tožilcev, saj po besedah ministra za gospodarstvo in tehnologijo Zdravka Počivalška obstaja dvom o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. “Nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo,” poudarja minister. S tem pa se očitno ne strinja Kozlovičeva, ki meni, da naj bi bil sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev strokovno neutemeljen.

Medtem ko po besedah vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča v poslanski skupini SMC odstop ministrice Kozlovič, ki je povsem legitimen, obžalujejo, pričakujejo, da bo vlada postopke v zvezi z izbiro tožilcev izpeljala transparentno in brez dvomov v njihovo korektnost, premier Janez Janša meni, da je odstop ministrice primeren v luči dejstva, da je padel že kar 24. tožilski konstrukt proti nekdanjemu županu Maribora Francu Kanglerju. S tem je Kangler sodno opran vsake krivde.

Kdo bo naredil red v kaotičnem pravosodju?
Glede zadeve Kangler je še posebej kritičen nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki meni, da tukaj nikakor ne moremo govoriti o kriminalistični in tožilski stroki. “Ne ni, vsaj zame ne. Tudi zato se mi želodec obrača, ko poslušam “kvazi” policijske in tožilske strokovnjake, ki trobezljajo o stroki in stroki, ter seveda o nedopustnem vmešavanju politike v njihovo stroko.” Po besedah Gorenaka pa je absurd vseh absurdov, da sta tako takratni prvi mariborski kriminalist in tožilec napredovala na državno raven, prvi je postal šef slovenske policije, drugi pa šef tožilstva.

Profesor na pravni fakulteti v Mariboru dr. Jurij Toplak  je ne dolgo tega pojasnil, da so bile pred dvema letoma najstarejše nerešene zadeve na ustavnem sodišču stare tri leta in pol, sedaj pa po besedah Toplaka postopek traja tudi do pet let. “Po standardih Evropskega sodišča za človekove pravice pride do kršitve, če postopek traja dlje kot štiri leta. Drugič, napake in pomote se množijo. V zadnjih 20-ih letih raziskovanja jih nisem zaznal toliko, kot sem jih v zadnjih mesecih. Tretjič, transparentnosti je vse manj na ustavnem sodišču. Sedaj se je zgodilo prvič, da je informacijska pooblaščenka razveljavila odločbo Ustavnega sodišča RS, ko ni želelo razkriti nekih podatkov.” Poudarja, da je transparentnost sodišča na precej nižjem nivoju, kot transparentnost Evropskega sodišča za človekove pravice, ki se v Evropi smatra za nek minimum.

Nina Žoher/Nova24TV