Janez Janša: Nobenega zaprtja države ne bo

Predsednik vlade Janez Janša. Fotografije: Vlda RS

Premier Janez Janša je ob današnjem vladnem obisku na Goriškem spregovoril tudi o slabšanju epidemiološke slike in med drugim izpostavil, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe. “Zdaj je v skupnem interesu vseh, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija covida-19 ne bo ogrožala normalnega življenja,” je poudaril in ob tem še optimistično dodal, da bomo prebrodili tudi to krizo, saj smo že lani dokazali, da zmoremo.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob obisku podjetja Hidria – vlada Republike Slovenije je namreč danes obiskala Goriško regijo – navedel, da je občina Idrija med desetimi občinami z najvišjo precepljenostjo in si zaželel, da bi vse občine imele vsaj takšno precepljenost kot Idrija in tudi Vipava, kjer precepljenost presega polovico prebivalstva. Spomnil je, da se na državni ravni žal srečujemo z naraščanjem okužb s koronavirusom in bolnikov. Ob tem je še izpostavil, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe, a tam, kjer prihaja do primerov novih okužb, stroka odreja karantene, zapira razrede, lahko se odloči tudi za zaprtje šol, obratov, storitvenih dejavnosti, če bo to nujno.

Cepljenje je tako v tem trenutku edini način, da se izognemo oviranju normalnega življenja in funkcioniranja. Zato je zdaj v skupnem interesu vlade, opozicije, medijev in vsakega posameznika, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija ne bo ogrožala ne normalnega življenja ne kapacitet zdravstvenega sistema. Premier je še izpostavil, da ima Slovenija veliko različnih cepiv, med katerimi lahko državljani izbirajo, cepljenje pa je za posameznika brezplačno. “Če bi prišlo do tega, da bomo Slovenci edini v Evropi, ki te priložnosti ne bomo znali izkoristi, bomo tudi edini, ki se nam bo zrušil zdravstveni sistem. Gre za preprosto logiko in za nekaj, kar je trenutno povsem jasno. Ni več dilem, kot so bile na začetku epidemije,” je dejal premier.

Janša je sicer danes na Twitterju tudi zapisal, da je v karanteni že okoli sto razredov, ker se mnogi iz sebičnosti ne cepijo, čeprav je cepiva dovolj in je vsem na voljo brez plačila. Po podatkih Sledilnika za covid-19 so bili v torek v karanteni 103 oddelki v osnovnih in 50 oddelkov v srednjih šolah, še 70 osnovnošolskih in 26 srednješolskih oddelkov pa je imelo pouk na daljavo.

Image

V času najgloblje covidne krize je podjetju pomagala vladna intervencija
Člani vlade so se sprva sestali na delovnem posvetu v hotelu Dvorec v Tolminu, kjer je nekaj uvodnih besed spregovoril tolminski župan Uroš Brežan, ki je pohvalil konstruktivno sodelovanje vlade z lokalno samoupravo na področju povprečnin in tudi drugih področjih, pomembnih za občine. Predsednik vlade  se je po delovnem posvetu vlade srečal z vodstvom podjetja Hidria, ki je ena vodilnih globalnih korporacij na področju avtomobilskih in industrijskih tehnologij ter elektrotehnike. V podjetju je danes potekala tudi slovesnost ob 50-letnici podjetja, v sklopu katere je zbrane nagovoril premier, prav tako je skupaj z glavnim direktorjem Hidria Holding Iztokom Seljakom položil temeljni kamen za novo investicijo v ključne dele elektromotorjev za pogon električnih avtomobilov. V nagovoru je Seljak poudaril, da je vladna intervencija v času najgloblje covidne krize v lanskem letu, ko je trg obstal, podjetju pomagala, da je “Hidria stala in obstala in da danes lahko praznujemo tudi novo investicijo.” Izpostavil je tudi nova zaposlovanja, ki bodo sledila po investiciji, za katero je bil danes položen temeljni kamen.

Image

Sara Bertoncelj/Nova24TV