Janez Janša napovedal znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov

FOTO: Demokracija

LJUBLJANA – V pripravi je prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, so sporočili iz vladnega Urada za komuniciranje: “Oblikovana je Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega  #protiKoronapaketa #PKP1 s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik,” so zapisali.

 

Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na ponedeljekovi seji, zakonski predlog pa bo pripravljen do petka. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki. Predsedniki in predsednica pa so včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za #PKP1, med njimi;

 

1. Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura… po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.

3. Način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje.

4. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.  

5. Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.  M.K.