Izolski vrtičkarji imajo novo kažeto

Fotografiji: Občina Izola
Na območju Urbanih vrtov Morer je Občina Izola že dalj časa načrtovala umestitev objekta, ki bi služil uporabnikom vrtičkov za spravilo orodja, počitek in druženje.

V ta namen je leta 2019 s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani izvedla delavnico, v okviru katere so študentje iskali primerne rešitve za zasnovo tipske podeželske kažete. Občina je v sodelovanju s fakulteto in zavodom za varstvo kulturne dediščine med predlogi izbrala najprimernejšega in projekt nadgradila na osnovi potreb, ki so jih izpostavili uporabnikov vrtov.
Nova kažeta je pritlična, montažna, sestavljena iz več konstrukcijskih delov, ki tvorijo funkcionalno in oblikovno celoto. Zunanje stene so zaključene z ravnimi fasadnimi ploščami, leseno ostrešje pa prekriva dvokapna streha iz valovitih vlaknocementnih plošč. Zasnova je zaključena z leseno montažno pergolo.

V prvem objektu, ki je zasnovan kot skladiščni prostor za shranjevanje vrtnega orodja in ostalih delovnih pripomočkov, je zagotovljenih 31 omaric. Razporejene so ob steni za zagotavljanje čim večje funkcionalnosti prostora. Znotraj drugega objekta so sanitarije, lesena pergola pa služi kot zaščita pred soncem.

»Z novo kažeto smo zelo zadovoljni, saj smo pridobili svoj prostor, ki nam bo zagotavljal boljšo organiziranost,« je poudaril predsednik Društva vrtičkarjev Morer, Gavrilo Ivanović. »Pred kratkim smo s člani društva tudi počistili in uredili okolico,« je sklenil.

Vir: Občina Izola