Iz meseca v mesec jih je več

Uspešno varovanje slovenske južne meje, foto: twitter

Skupno je v Slovenijo leta 2019 ilegalno vstopilo 14.849 migrantov. Avgustovska številka 2352 se je od Julijske povečala za skupno 580 migrantov.

O nevzdržni situaciji, s katero se sooča Furlanija-Julijska krajina zaradi slovenske malomarnosti pri varovanju južne, schengenske meje je spregovoril Pierpaolo Roberti, deželni svetnik zadolžen za varnost.

Avgusta padel rekord višji od leta 2016 in 2017

Samo v mesecu Avgustu je v Slovenijo ilegalno vstopilo 2352 migrantov. Za primerjavo, v celem letu 2016 je slovensko-hrvaško mejo ilegalno prestopilo 1074 migrantov, leto kasneje pa že 1934. Z naraščajočimi številkami ilegalnih vstopov v Slovenijo iz meseca v mesec, se zdi, da situacijo vidijo tako kot je že vsi, razen slovenske vlade, ki je dejansko zadolžena za varovanje južne in schengenske meje.

Porast ilegalnih vstopov v Slovenijo v letu 2019, foto: policija.si

Šarčevo, Poklukarjevo zanikanje dejanskega problema ilegalnih prestopov meja bo tako kmalu imelo strašljive posledice za Slovenijo. Obeta se nam namreč, da bo poleg Avstrije kmalu svojo mejo s Slovenijo zaprla še Italija.

 

Slovenija na poti k žepu

Pogovori v zamejstvu o suspenzu schengenskega sporazuma s Slovenijo, kot je to že storila Avstrija leta 2015, niso več samo šušljanja na hodnikih vladnih palač, pač pa uradna besedila v zapisnikih deželnih zasedanj.

Deželni svetnik zadolžen za varnost v FJK, Pierpaolo Roberti je spregovoril o nevzdržni situaciji.

Pierpaolo Roberti je predstavil konkretne številke in konkretne zahteve, foto: regione.fvg.it

»Dejstvo je, da lahko danes govorimo o konkretnih številkah ilegalnih prehodov italijanske vzhodne meje. Zaradi vloženega truda v varovanje meje s Slovenijo, imamo danes, za razliko od preteklih let, konkretne podatke ilegalnih prehodov z vzhoda. Zato bom od Rima zahteval dodatne ukrepe za varovanje in zapiranje vzhodne meje s Slovenijo. Pri tem bomo zahtevali uporabo naprednih tehnologij za nadzor meje, kot tudi fizične pregrade na najbolj občutljivih mestih.«

Pierpaolo je razkril tudi najslabši scenarij za Slovenijo.

»Ni dovolj zmanjšati število ilegalnih prehodov meje, cilj je vodotesno zapreti vzhodno mejo. Če tega cilja drugače ne bomo uspeli doseči, tu ima svojo vlogo tudi Slovenija, bomo zahtevali suspenz izvajanja schengenskega sporazuma z našo vzhodno sosedo, ki ni kos nalogam varovanja evropske meje.«

Uredništvo