Ivan Simič zapušča FURS: Moj ponos je vreden več kot 12 tisočakov odpravnine

Ivan Simič je napovedal svoj odstop. Vir: Twitter (Ivan Simič)

“V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil,” v svojem zapisu poudarja generalni direktor finančne uprave mag. Ivan Simič. S tem, ko se bo umaknil z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru  omogoča, da si izbere novega direktorja, ki bo ustrezal njegovim kriterijem. “Zame je to popolnoma normalna poteza ob zamenjavi vlade,” pravi. 

“Prišel bo tudi novi predsednik vlade, ki je že pred volitvami napovedal, da bodo po volitvah zamenjali vse kadre sedanje vlade. Tudi to štejem za normalno potezo in nikakor ne razumem novinarjev in s tem seveda medijev, za katere delajo, da ob vsaki menjavi, ki jo izvede vlada ali odgovorni v vladi, iz tega ustvarjajo afere.” Po besedah Ivana Simiča je popolnoma normalno, da si nova vlada izbere svoje kadre. “To je moje mnenje. Mogoče tako razmišljam, ker nisem politik in ker zagovarjam stališče, naj si vsak minister izbere ekipo, s katero želi delati. Le tako bo lahko uspešen, saj bo ob sebi imel tiste, ki jim zaupa.”

Simič je v državni upravi že tretjič na visokem uradniškem položaju in ve, da je na vodilnih položajih veliko sposobnih, zagnanih in pridnih uradnikov, ki tej državi želijo le najbolje. Pravi, da zaradi tega ne razume in se ne strinja z drugim delom izjave prihodnjega predsednika vlade, da so dediščina odhajajoče vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih. “Žal ta njegova trditev ne drži in menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne,” je prepričan.

Simič je v nadaljevanju spomnil, da je revija Mladina,  17. aprila letos, kot izjavo dneva objavila izjavo Roberta Goloba, prihodnjega predsednika vlade, ki jo je v soboto, 16. aprila 2022, podal v Dnevnikovem Objektivu. Izjava se glasi: “Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi pogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo. Dediščina te vlade so nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih, ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti. Dediščina so nesorazmerni in nezakoniti ukrepi, kaznovanje drugače mislečih, podrejanje družbenih podsistemov, vrsta zakonskih ukrepov.”

Generalni direktor finančne uprave mag. Ivan Simič. FOTO: Skupina Simič & Partnerji

“Glede na to, da sem tudi sam na vodstvenem položaju v državni upravi, saj zasedam mesto generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije, je popolnoma normalno, da je bila njegova izjava namenjena tudi meni,” je poudaril Simič in dodal, da ga mnogi prepričujejo, da ni tako mislil, da je to bilo mišljeno na splošno in da ni razloga, da bi ga menjali. Sam to izjavo razume popolnoma drugače in na podlagi svojih izkušenj v državni upravi ve, kaj to pomeni. “Dejstvo je, da ne moreš biti uspešen direktor davčne oziroma finančne uprave, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. Gre za preresno funkcijo, pri kateri bi si lahko dovolil, da nadrejeni dvomijo o tvojem delu,” izpostavlja Simič.

Ponos vreden več kot odpravnina
Izjava Roberta Goloba je po besedah Simiča pokazala, da tega zaupanja ni. Nekateri mu pravijo, naj ne odstopi in počaka, da ga razrešijo, saj naj bi mu na ta način pripadla odpravnina v višini štirih mesečnih plač, kar predstavlja okoli 12.000,00 evrov. “Moj odgovor je, da je ponos več vreden kot teh 12.000,00 evrov in zaradi tega bom odstopil,” pravi.

Tako s svojimi sodelavci v finančni upravi zaključujejo zadeve, na katerih so delali zadnje leto, saj je do njegovega odstopa ostalo le še nekaj dni. “Kar nekaj zadev bo zaključenih tudi po mojem odhodu, toda ekipa, s katero sem delal zadnje leto, je odlična in bo vse projekte pripeljala uspešno do konca. Upam, da me bo nova vlada razrešila takoj po tem, ko bom podal svoj odstop finančnemu ministru,” pravi in dodaja, da se svoji  ožji ekipi in vsem ostalim sodelavcem, brez katerih tega napredka ne bi bilo, zahvaljuje za možnost, da je lahko delal z njimi in odšel bo novim izzivom naproti. “Vrnil se bom v svoje podjetje,” napoveduje.

“V zadnji dneh prejemam veliko pozivov, ustnih in pisnih, davčnih zavezancev, zaposlenih v finančni upravi, in znancev, ki me prosijo, naj še naprej ostanem v Fursu, saj si davčni zavezanci želijo takšen odnos, kot je zgrajen zdaj. Vsi mi priznajo, da na odmerne odločbe ni treba več čakati po 30 ali več dni, temveč jih prejmejo v nekaj dneh, zaposleni v finančni upravi so dosegljivi za razgovore, pripravljeni so pomagati davčnim zavezancem in vse je več ali manj tako, kot mora biti,” poudarja Simič.

“V življenju je za uspeh treba garati, toda garanje ni zmeraj dovolj. Moraš imeti srečo, da te kdo opazi in ti da možnost, da pokažeš, kaj znaš. Meni je vlada Janeza Janše po predhodnem predlogu dveh finančnih ministrov, dr. Andreja Bajuka in mag. Andreja Širclja, to možnost dala dvakrat. Če tega ne bi storila, ne bi nihče vedel, ali sem sposoben voditi Durs oziroma Furs. Zato je normalno, da funkcijo generalnega direktorja Fursa zapustim ob nastopu nove vlade. Več mi pomeni ponos in spoštovanje tistega, ki mi je namenil to funkcijo, kot funkcija sama. Res je, da tudi zaposleni na Fursu želijo, da ostanem, toda kot sem jim že povedal, je moja odločitev edina pravilna, predvsem pa poštena do tistih, ki so mi opravljanje te funkcije omogočili. Zaposleni v Fursu pa so dobro usposobljeni in bodo začete projekte zaključili brez težav,” svoj zapis zaključuje Simič.

Vir: Nova24TV, Nina Žoher