Italijanski violinist iz Pirana

Na današnji dan leta 1692 se je v Piranu rodil italijanski skladatelj Giuseppe Tartini, katerega kip še danes krasi osrednji trg, ki je tudi poimenovan po znamenitem skladatelju.

Tartinijevo življenje, katerega naj bi po pričakovanjih svojih staršev preživel za zidovi frančiškanskega samostana, pa se je zaradi priučenega znanja igranja violine po očetovi smrti zavrtelo v popolnoma drugo smer.

Tartini je najprej študiral pravo na univerzi v Padovi, po očetovi smrti pa se je poročil z Elisabetto Premazore, katero pa je občudoval kardinal Giorgio Cornaro, ki je Tartinija takoj po poroki obtožil ugrabitve prelepe Elisabette. Tartini je pred sodnim pregonom pobegnil v samostan sv. Frančiška, kjer je tudi prvič v roke vzel violino. Šele 6 let kasneje, na koncertu Francesca Veracini, se je Tartini predal inštrumentu, ki je nato krojilo njegovo življenje.

Tartini je bil tudi prvi na papirju zabeležen lastnik znamenite Stradivarijeve violine, katero je pridobil leta 1715, njegovo najbolj znamenito delo na violini pa je še danes »Il trillo del diavolo«.

Uredništvo